Protest in Valencia tegen het stierenvechten
30-03-2023Op 12 maart protesteerden CAS International en AnimaNaturalis tegen het stierenvechten in de Spaanse stad Valencia. Deze werden gehouden tijdens de Fallas, een traditioneel feest dat jaarlijks in Valencia plaatsvindt.
Het protest werd tegenover het stadshuis van Valencia gehouden. Activisten lagen op de grond, op een capote. De capote vormt een belangrijk onderdeel van het stierengevecht: het is een roze doek die de stierenvechter gebruikt om de stier naar hem toe te lokken. Het dier rent vervolgens achter de capote aan. Het doel hiervan is om de stier te vermoeien en verzwakken, wat de kansen verkleint dat het dier de stierenvechter kan verwonden.
De activisten lagen schaars gekleed op de capote, om zo ‘in de huid van de stier’ te kruipen. Achter hen bevonden zich activisten met spandoeken.
Uiteindelijk doodden de stierenvechters 60 stieren in acht dagen tijd tijdens de Fallas- festiviteiten.
Fallas
De Fallas hebben in principe niets te maken met dierenleed: beelden van hout en papier-maché spelen een belangrijke rol in dit feest dat een week lang duurt. Aan het einde van de festiviteiten steekt men de beelden in brand. De stierengevechten worden gehouden tijdens de Fallas, maar hebben in essentie niets met het feest te maken.
Estefania Pampin Zuidmeer, vicevoorzitter en secretaris van CAS, is opgegroeid in de deelstaat Valencia en is bekend met de Fallas:
“De Fallas staan symbool voor creativiteit en verbeelding. De beelden van papier-maché zijn gracieus én bedoeld om de kijker aan het lachen te maken of aan het denken te zetten. De stierengevechten daarentegen staan symbool voor de dood. De stierenvechter dient een onschuldig dier met diverse martelwerktuigen te overheersen en te overwinnen. Het contrast kan niet groter. De stierengevechten geven de Fallas een dikke, zwarte rand.”
Varias personas se desnudan en la Plaza del Ayuntamiento de Valencia para protestar contra la temporada taurina de Fallas: "Tauromaquia demolición" https://t.co/5dP0ucpbz8 pic.twitter.com/vUAF9X4IlH
— Europa Press (@europapress) March 12, 2023
Gebrek aan interesse
In 2022 keerden de stierengevechten terug in Spanje na twee jaar pandemie. Voor de ondernemers die stierengevechten organiseren vielen de bezoekersaantallen enorm tegen. In Madrid, tijdens de festiviteiten van San Isidro, verloren ze 100.000 euro aan inkomsten. In Bilbao (tijdens Aste Nagusia) en Logroño (tijdens San Mateo) werden de tribunes van de arena’s niet eens met een derde deel van hun capaciteit gevuld.
Volgens officiële data van het Ministerie van Cultuur van Spanje is er een sterke daling te zien van het aantal stierengevechten sinds 2015. Maar 8 procent van de Spanjaarden ging naar een stierengevecht tussen 2018-2019. Daarnaast weten we dan in 2018 90,5 procent van de Spanjaarden geen stierenfeest bezocht.
Ook al gaat meer dan 90 procent van de Spanjaarden niet naar het stierenvechten, zullen dit jaar meer dan 9.000 stieren sterven. Meer dan 50.000 stieren zullen gehuurd en uitgebuit worden tijdens stierenfeesten.
80 procent van de spektakels met stieren in Spanje vinden plaats in de regio’s Madrid, Toledo, Salamanca, Ávila en Cuenca. In drie deelstaten is het stierenvechten verboden of verdwenen: Catalonië, de Canarische Eilanden en de Balearen.
Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.