• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Protest tegen terugkeer van stierengevechten op Mallorca, Spanje

Protest tegen terugkeer van stierengevechten op Mallorca, Spanje

27-07-2021
© AnimaNaturalis/CAS International

© AnimaNaturalis/CAS International

CAS International en AnimaNaturalis protesteerden op zaterdag 24 juli tegen de terugkeer van de stierengevechten op de Balearen. Het protest vond plaats in de mediterrane stad Palma de Mallorca, de hoofdstad van de autonome regio de Balearen. Na de versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19 zijn de stierengevechten weer toegestaan.

Op vrijdag 30 juli vindt er een stierengevecht plaats in de stad Inca. Er wordt momenteel veel geld ingezet voor het redden van de stierenvechtsector. De sector leed de afgelopen jaren grote financieel te verliezen wegens gebrek aan interesse voor het stierenvechten vanuit de samenleving. De coronapandemie heeft de financiële situatie van de stierenvechtsector verder verslechterd. CAS International en AnimaNaturalis hebben 190.000 handtekeningen verzameld tegen het financieel compenseren van de stierenvechtsector.

Jarenlange strijd op de Balearen

CAS International strijdt al jaren, samen met lokale organisaties, voor het einde van het stierenvechten op de Balearen. Na jarenlange politieke lobby verbood de autonome regio in 2017 diverse elementen van het stierengevecht waardoor deze onuitvoerbaar werd, zoals het doden en verwonden van de stier en het gebruiken van paarden. Helaas verklaarde het Spaanse Constitutionele Hof in december 2018 verschillende artikelen binnen deze wet ongrondwettelijk. Hierdoor was het weer toegestaan om stierengevechten te houden, ondanks de wens van de lokale autoriteiten en bevolking om dit te verbieden. CAS blijft zich inzetten om het einde van het stierenvechten op de Balearen voor eens en altijd te bereiken.

Sterke daling

Volgens cijfers van het Ministerie van Cultuur van Spanje is het aantal stierengevechten tussen 2007 en 2017 met 58,4 procent gedaald in het land. Daarnaast ging maar 9,5 procent van de bevolking tussen 2014 en 2015 naar minstens één stierengevecht (hiervan hadden 2 van iedere 10 bezoekers een gratis kaartje). Dat betekent tevens dat 90.5 procent van de Spanjaarden niet naar een stierengevecht ging. Dierenwelzijn is een reden om niet naar het stierenvechten te gaan. Bij 40 procent is er een gebrek aan interesse voor het stierenvechten. 20 procent bezoekt geen stierengevechten wegens gebrek aan kennis over de inhoud, waardoor men het niet kan volgen. Zo’n 80 procent van de stierengevechten in Spanje vindt plaats in de provincies Madrid, Toledo, Salamanca, Ávila en Cuenca.

Wij blijven druk uitoefenen op de Spaanse regering. De komende maanden gaan we in nog meer Spaanse steden protesteren – wanneer de Spaanse coronamaatregelen dit toestaan. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze  impactvolle strijd! Doneer eenmalig of word donateur.

Nieuwe donateurs ontvangen een gratis code om de documentaire Yo Galgo te bekijken. De documentaire behandelt de problematiek rondom de jacht met de Spaanse galgo. Sinds februari strijdt CAS ook voor de jachthonden in Spanje.