• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Protest tegen stierenrennen Pamplona in Amsterdam

Protest tegen stierenrennen Pamplona in Amsterdam

06-07-2018

Protest tegen stierenrennen Pamplona in Amsterdam

Op zaterdag 7 juli starten alweer de beruchte stierenrennen van Pamplona in Spanje. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) hield een stilte-actie tegen de stierenrennen van Pamplona op de Dam in Amsterdam, op vrijdag 6 juli. Schrijfster Yvonne Kroonenberg deed mee aan de actie.

De stierenrennen worden gezien als een onschuldig vermaak met stieren, maar niets is minder waar: de dieren rennen onder hectische omstandigheden naar de arena om daar op dezelfde avond, tijdens het stierengevecht, gedood te worden. Het komt vaak voor dat de stieren verwond raken tijdens de stierenrennen. Inmiddels is het stierenvechten zeer controversieel in Spanje. Meer dan 70% van de Spanjaarden wil een verbod, en volgens het Ministerie van Cultuur gaat maar 6,9% van de Spanjaarden naar het stierenvechten. Sinds 2007 daalde het aantal stierengevechten per jaar in Spanje met 57,5%. De burgemeester van Pamplona gaf recentelijk aan open te staan voor een San Fermin feest zonder stierengevechten. Helaas zouden dan de zenuwslopende rennen nog blijven bestaan.

Europese subsidies
CAS International vraagt met deze actie om aandacht voor het dierenleed, maar ook voor het subsidiëren van het stierenvechten met Europese landbouwsubsidies. In de meeste landen in Europa is het stierenvechten verboden, toch betalen alle Europese burgers hieraan mee. Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten terecht komt. 130 miljoen zou afkomstig zijn van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie.

Toerisme
Jaarlijks gaan duizenden toeristen uit Spanje, maar ook uit andere landen zoals Nederland, de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, etc. naar Pamplona om deel te nemen aan de stierenrennen. Veel buitenlandse toeristen weten niet dat de stieren die meelopen in de stierenrennen gedood zullen worden. CAS vraagt toeristen om niet naar de stierenrennen van Pamplona te gaan en het stierenvechten in stand te houden. De stierenrennen van Pamplona zijn veruit de meest bekende van de meer dan 17.800 stierenfeesten die jaarlijks in Spanje plaatsvinden.

Steun ons door donateur te worden of een donatie te geven zodat wij ons de komende jaren nóg beter kunnen inzetten om ons doel te bereiken. Dank u wel!