• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Protest tegen het stierenvechten in Madrid, Spanje

Protest tegen het stierenvechten in Madrid, Spanje

26-05-2021
Protest tegen het stierenvechten in Madrid, Spanje

© AnimaNaturalis/CAS International

CAS International en AnimaNaturalis protesteerden op 9 mei tegen het stierenvechten in de Spaanse hoofdstad Madrid. Na een periode van 18 maanden zonder stierengevechten keerden de bloedige spektakels terug in de stad. Op 2 mei werd het eerste stierengevecht sinds de uitbraak van COVID-19 gehouden. En daarna startte het stierenvechtseizoen met nog eens 11 stierengevechten, waarbij 66 stieren gedood werden. Gewoon schandalig!

Tijdens dit protest verzochten wij de overheid om geen subsidies te geven aan de stierenvechtsector. Daarnaast zijn door de uitbraak van het coronavirus veel stierengevechten afgelast, en de sector eist financiële compensaties. Wij vroegen de autoriteiten om geen steun te geven.

De situatie in de autonome regio Madrid zal de komende jaren extra aandacht en inzet van CAS vragen. Dit komt omdat in mei de regionale verkiezingen plaatsvonden, en de conservatieve partij Partido Popular (PP) deze won. Zeer slecht nieuws voor de stieren, want de PP zet zich ferm in om het stierenvechten te beschermen. Maar de PP doet er een schepje bovenop: als nummer één op de lijst stond Isabel Díaz Ayuso, een fanatieke liefhebber van het stierenvechten. Ayuso is de president van de autonome regio Madrid.

Zowel in Spanje als daarbuiten bestempelt men Ayuso als de Spaanse Trump. Ze is populistisch, zeer conservatief en voerde een anti-lockdown beleid tijdens COVID-19. En ze houdt intens veel van het stierenvechten. Zoveel dat ze tijdens de verkiezingen beloofde allerlei extra subsidies vrij te maken. Sterker nog, het stierenvechten werd gebruikt om extra stemmen te werven. Zij beloofde dat er stierengevechten zouden plaatsvinden in mei, terwijl de Spaanse regering aangaf dat er geen ruimte was voor massa-evenementen in verband met corona. De stieren werden ingezet in een strijd tussen de centrale regering en de regionale autoriteiten over het coronabeleid.

Financiële steun

Ayuso heeft aangegeven jaarlijks één miljoen euro te gaan vrijmaken voor stierengevechten. Wij zullen met onze strijd doorgaan en de Spaanse autoriteiten blijven vragen om geen financiële steun te geven aan deze bloedige sector. Dit geld kan beter besteed worden aan de gezondheidszorg. Verder gaat maar 8% van de Spanjaarden naar het stierenvechten. Dat betekent dat 92% van de bevolking dat niet doet maar wel via het belastinggeld meebetalen aan het in stand houden van het stierenvechten. Deze sector ontvangt namelijk jaarlijks miljoenen euro’s aan subsidies.

Wij blijven druk uitoefenen op de Spaanse regering. De komende maanden gaan we in nog meer Spaanse steden protesteren – wanneer de Spaanse coronamaatregelen dit toestaan. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze  impactvolle strijd! Doneer eenmalig of word donateur.

Nieuwe donateurs ontvangen een gratis code om de documentaire Yo Galgo te bekijken. De documentaire behandelt de problematiek rondom de jacht met de Spaanse galgo. Sinds februari strijdt CAS ook voor de jachthonden in Spanje.