• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Protest tegen het stierenvechten in Logroño, Spanje

Protest tegen het stierenvechten in Logroño, Spanje

06-04-2021
Protest tegen het stierenvechten in Logroño, Spanje

© AnimaNaturalis/CAS International

CAS International en AnimaNaturalis protesteerden op zaterdag 3 april tegen het stierenvechten in de Spaanse stad Logroño. Tijdens dit protest verzochten wij de overheid om geen financiële steun te geven aan de stierenvechtsector. Volgens ons onderzoek worden stierenfeesten jaarlijks met 900.000 euro gesubsidieerd in de autonome regio La Rioja. Daarnaast zijn door de uitbraak van het coronavirus veel stierengevechten afgelast, en de sector eist financiële compensaties. Wij vragen de autoriteiten om geen compensaties te geven.

We kozen Logroño uit als de locatie van ons protest omdat dit de hoofdstad van La Rioja is. Vanuit CAS en AnimaNaturalis voeren we momenteel een diepte-onderzoek uit naar de 18.000 stierenfeesten in Spanje. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten vragen we aan de autoriteiten van La Rioja om dit geld niet te besteden aan stierenfeesten maar aan zaken die de samenleving nodig heeft, zoals een betere gezondheidszorg.

Met de resultaten van dit onderzoek krijgen wij inzicht in hoeveel geld iedere gemeente in Spanje uitgeeft per feest. La Rioja en Catalonië zijn de eerste twee onderzochte autonome regio’s. Met de verkregen informatie komen we tot de conclusie dat Catalonië in totaal 850.000 euro steekt in wrede stierenfeesten en La Rioja 900.000 euro. Wat betreft La Rioja hebben we informatie gekregen over wat begroot is voor zaken als fokkerijen van vechtstieren, verzekeringen, veterinaire diensten, infrastructuur en het betalen van medewerkers van de stierenvechtsector. De informatie is afkomstig uit 29 gemeenten die samen minstens 833.243 euro uitgeven voor stierenfeesten. Van vier gemeenten hebben we nog geen informatie gekregen, maar we concluderen dat het totaal rond de 900.000 euro neerkomt.

Wij blijven de Spaanse autoriteiten vragen, altijd beleefd en op vreedzame wijze, om geen financiële compensaties te geven aan deze bloedige sector. Het geld dat ze vragen kan beter besteed worden aan de gezondheidszorg. Verder gaat maar 8% van de Spanjaarden naar het stierenvechten. Dat betekent dat 92% van de bevolking dat niet doet maar wel via het belastinggeld meebetalen aan het in stand houden van het stierenvechten. Deze sector ontvangt namelijk jaarlijks miljoenen euro’s aan subsidies.

Wij blijven druk uitoefenen op de Spaanse regering. De komende maanden gaan we in nog meer Spaanse steden protesteren – wanneer de Spaanse coronamaatregelen dit toestaan. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze  impactvolle strijd! Doneer eenmalig of word donateur.

Nieuwe donateurs ontvangen een gratis code om de documentaire Yo Galgo te bekijken. De documentaire behandelt de problematiek rondom de jacht met de Spaanse galgo. Sinds februari strijdt CAS ook voor het einde van de hazenjacht met galgo’s in Spanje.