• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Protest in stad Valencia tegen het stierenvechten

Protest in stad Valencia tegen het stierenvechten

15-03-2024

Op 10 maart protesteerden CAS International en AnimaNaturalis tegen de stierengevechten in de Spaanse stad Valencia. Deze worden gehouden tijdens de Fallas, een traditioneel feest dat jaarlijks in Valencia plaatsvindt.

stad Valencia

Protest in Valencia tegen het stierenvechten | Foto: CAS/AnimaNaturalis

Het protest vond plaats tegenover het stadhuis van Valencia. Activisten hielden grote borden vast met daarop de hoofden van stieren en paarden, die de slachtoffers van de stierenvechtsector symboliseren. Onze directeur Maite van Gerwen was aanwezig bij het protest:

“Het is overweldigend om daar te staan met zoveel gemotiveerde mensen en ons gezamenlijk te uiten tegen dit dierenleed en op te komen voor de weerloze dieren. Ik heb veel waardering voor de mensen die op zondagochtend naar de stad zijn gekomen om ook hun stem te laten klinken voor de stieren.”

Maite van Gerwen aan het protesteren tegen het stierenvechten | Foto: CAS/AnimaNaturalis

De Fallas-festiviteiten in de stad Valencia vinden tussen 1 en 19 maart plaats. Uiteindelijk zullen de stierenvechters 60 stieren doden tussen 12 en 19 maart.

Fallas in stad Valencia

De Fallas hebben in principe niets te maken met dierenleed: beelden van hout en papier-maché spelen een belangrijke rol in dit feest dat een week lang duurt. Aan het einde van de festiviteiten steekt men de beelden in brand. De stierengevechten worden gehouden tijdens de Fallas, maar hebben in essentie niets met het feest te maken.

Gebrek aan interesse

Volgens data afkomstig van het Spaanse ministerie van Cultuur is het aantal stierengevechten in Spanje gehalveerd in het laatste decennium (van 2.684 in 2009 naar 1.425 in 2019). Hetzelfde ministerie onderzocht hoeveel mensen naar stierengevechten en stierenfeesten gaat: in 2018-2019 ging maar 8 procent van de Spanjaarden naar een spektakel met stieren, en alleen 5,8% naar een stierengevecht. Van deze laatste groep had 19,6 procent gratis toegang, en 5 procent kreeg korting.

Daarnaast is meer dan 50 procent van de Spanjaarden voor een verbod op het stierenvechten, volgens een opiniepeiling van SocioMétrica uit 2019. En 8 op de 10 Spanjaarden is tegen het gebruik van dieren voor stierengevechten, volgens Fundación BBVA (2022).

Ook al gaat meer dan 90 procent van de Spanjaarden niet naar de stierengevechten, zullen dit jaar meer dan 9.000 stieren in Spanje een gruwelijke dood in de arena sterven. Daarnaast zullen meer dan 30.000 stieren, koeien en kalveren gehuurd en uitgebuit worden tijdens stierenfeesten.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur