• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Protest Logroño: Stierenvechten is een crime scene

Protest Logroño: Stierenvechten is een crime scene

01-10-2019
Protest Logroño: Stierenvechten is een crime scene

© AnimaNaturalis

Op 22 september protesteerden CAS International en AnimaNaturalis in de Spaanse stad Logroño, tegen de stierengevechten die gehouden werden tijdens de lokale festiviteiten van San Mateo. Tijdens het protest lieten ze zien dat het stierenvechten niets meer is dan een ‘crime scene’ waarin gratis 30 stieren worden gedood. Marius Kolff, directeur van CAS International, reisde naar Logroño af om deel te nemen aan het protest.

Tijdens het protest lagen de demonstranten op de grond, in het zwart gekleed, op silhouetten van op de grond getekende stieren. Zo werden de 30 stieren die tijdens de San Mateo-festiviteiten gedood zijn ‘nagebootst’. Tijdens het protest werd er ook een boodschap tegen het stierenvechten voorgelezen: “zij sterven maar wij zullen doorgaan zodat hun dood niet onopgemerkt zal blijven.” Tijdens het protest vroegen zij de politiek om op te treden en moed, rechtvaardigheid, solidariteit en empathie te hebben voor de stieren. Zij kunnen zich niet verdedigen en worden tot de dood mishandeld om een groep mensen te vermaken.

Marius Kolff, over het protest:

“Ik was zo blij met al die vrijwilligers die zich telkens opnieuw inzetten voor onze goede zaak. Met enthousiasme bereidde een groot aantal van hen de ene avond een veganistische maaltijd om na afloop van de manifestatie aan deelnemers aan te beiden. Maar dezelfde mensen lagen ze de volgende dag op de grond op het plein om aandacht te geven aan het martelen van de stieren.”

Ook viel het Marius op dat het protest werd opgenomen als onderdeel van de San Mateo-festiviteiten:

“Bijzonder was dat de manifestatie van AnimaNaturalis en CAS in het programmaboekje van de feesten was vermeld. Dit betekent dat wij als beweging steeds serieuzer worden genomen. Een mooie ontwikkeling.”

Er vinden in Spanje steeds minder stierengevechten plaats. Volgens een recent verslag van AVATMA (een vereniging van Spaanse dierenartsen tegen het stierenvechten) was er in 2018, ten opzichte van 2007, een daling van 58,4% van stierenfeesten in arena’s. Sinds 2017 namen dit soort evenementen met 2,1% af. Ook het aantal stierenrennen en andere soorten stierenfeesten is verminderd en dit gebeurt nu voor het eerst in jaren.

80,96% van de stierenvechters heeft in geen enkel evenement met stieren gewerkt in 2018. En dit geldt ook voor 95,3% van de novilleros, stierenvechters gespecialiseerd in het mishandelen van jonge stieren. Daarnaast is bekend dat in de meeste stierenvechtarena’s van Spanje geen stierengevechten werden gehouden en dat er tussen 66% en 77% van de fokkerijen van vechtstieren geen enkele stier verkocht hebben voor evenementen met dieren.

Word donateur zodat we de politiek en de publieke opinie in de stierenvechtlanden kunnen blijven beïnvloeden.