Protest in Valencia tegen het stierenvechten
06-04-2022Na twee jaar pandemie hebben er in maart weer stierengevechten plaatsgevonden in de Spaanse stad Valencia. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) en AnimaNaturalis protesteerden tegen het bloedige evenement. De stierengevechten werden gehouden tijdens de Fallas, een traditioneel feest dat jaarlijks in Valencia wordt gehouden.
Op 13 maart protesteerden CAS en AnimaNaturalis vlakbij de stierenvechtarena van Valencia. De Fallas hebben in principe niets te maken met dierenleed: beelden van hout en papier-maché spelen een belangrijke rol in dit feest dat een week lang duurt. Aan het einde van de festiviteiten steekt men de beelden in brand. De stierengevechten worden gehouden tijdens de Fallas, maar hebben in essentie niets met het feest te maken.
We wilden dit duidelijk maken tijdens het protest en daarom speelde een fallera de hoofdrol in ons protest. De falleras zijn vrouwen die gekleed gaan in prachtige traditionele jurken. Ze zijn het gezicht van de Fallas. In ons protest kreeg een fallera de rol van slachtoffer van het stierenvechten, bebloed en omringd door banners met beelden van stierenvechters die op het punt staan een stier te doden.
Eliana Guerrero, coordinator van AnimaNaturalis Valencia:
“Het debat over de toekomst van het stierenvechten in Spanje is nog nooit zo levendig geweest en de autoriteiten hebben de plicht een standpunt in te nemen over deze kwestie zonder halfslachtige maatregelen. De pandemie heeft aangetoond dat de samenleving het stierenvechten niet mist en dat deze bloederige industrie afhankelijk is van overheidssubsidies en -steun. Feesten moeten het leven vieren en niet de dood, zij moeten de cultuur promoten die ons verbindt en niet die welke ons verdeelt, die welke ons trots maakt Valenciaan te zijn en niet die welke ons met schaamte vervult.”
Estefania Pampin Zuidmeer, medewerker Projecten & Publiciteit, is opgegroeid in de deelstaat Valencia en is bekend met de Fallas:
“De Fallas staan symbool voor creativiteit en verbeelding. De beelden van papier-maché zijn gracieus én bedoeld om de kijker aan het lachen te maken of aan het denken te zetten. De stierengevechten daarentegen staan symbool voor de dood. De stierenvechter dient een onschuldig dier met diverse martelwerktuigen te overheersen en te overwinnen. Het contrast kan niet groter. De stierengevechten geven de Fallas een dikke, zwarte rand.”
Officiële data
Volgens officiële data van het Ministerie van Cultuur van Spanje en van de vereniging van dierenartsen AVATMA, is er een sterke daling te zien van het aantal stierengevechten sinds 2016. Volgens het Ministerie van Cultuur is maar 9,5 procent van de Spanjaarden naar een stierengevecht gegaan tussen 2014-2015. Hiervan kregen 2 van ieder 10 bezoekers een gratis kaartje. Daarnaast weten we dan in 2018, 90,5 procent van de Spanjaarden geen stierenfeest heeft bezocht. Bij het onderzoek gaf 40 procent aan geen enkele interesse te hebben in evenementen met stieren. Verder kwam naar voren dat 20 procent de regels van het stierengevecht niet te kennen.
Ook al gaat meer dan 90 procent van de Spanjaarden niet naar het stierenvechten, zullen dit jaar meer dan 9.000 stieren sterven. Meer dan 50.000 zullen gehuurd worden om uitgebuit te worden tijdens stierenfeesten. Hierna worden ze gedood of hergebruikt.
80 procent van de spektakels met stieren in Spanje vinden plaats in de regio’s Madrid, Toledo, Salamanca, Ávila en Cuenca. In drie deelstaten is het stierenvechten verboden of verdwenen: Catalonië, de Canarische Eilanden en de Balearen.
Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.
Donateurs ontvangen een gratis code om de documentaire Yo Galgo te bekijken. De documentaire behandelt de problematiek rondom de jacht met de Spaanse galgo.