• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Protest voor gelijke behandeling honden door Spaanse wet

Protest voor gelijke behandeling honden door Spaanse wet

02-02-2022

Het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening is van plan om jachthonden uit te laten zonderen van de bescherming van de toekomstige Dierenbeschermingswet van Spanje. CAS International, AnimaNaturalis en Plataforma No a la Caza hielden op zondag 30 januari een gezamenlijk protest in Madrid. Ze eisten dat de Spaanse wetgeving alle honden gelijk behandelt.

© CAS International

Galgo’s en podenco’s

Jaarlijks laten jagers zo’n 50.000 galgo’s, podenco’s en andere jachthonden in de steek. Soms doden ze de dieren. Dit gebeurt in februari, wanneer het jachtseizoen ten einde komt. Ze gebruiken de Spaanse galgo en podenco voor de hazenjacht. Dit gebeurt in onder meer de autonome regio’s Andalusië, Castilië-La Mancha en Castilië en León. Volgens schattingen dumpen jagers jaarlijks vijfduizend hazewindhonden alleen al in Sevilla. De jagers zien ze als voorwerpen: als de honden niet langer dienen, laten de jagers ze letterlijk aan hun lot over. Marius Kolff, directeur van CAS, was bij het protest in Madrid aanwezig:

“In veel dorpen op het Spaanse platteland zijn bijna alle families betrokken bij de jacht met galgo’s. Een ware slachting vindt er plaats, in de eerste plaats op de dieren waarop wordt gejaagd maar daarnaast ook nog eens bij de galgo’s die voor deze jacht worden ingezet. Ze worden mishandeld bij de training, ze moeten dagen achtereen urenlang hard rennen terwijl ze gebouwd zijn op af en toe een supersnelle sprint. En als de jagers ze niet goed vinden krijgen ze straf, bijvoorbeeld door ze achter een auto te binden, door ze te slaan of door sigaretten op hun huid uit te drukken. Vreselijk! En als ze wel hun ‘taak’ hebben volbracht worden ze afgedankt. En hoe. Levend in diepe putten geworpen of aan bomen opgehangen, met hun pootjes net boven de grond, zodat ze een afschuwelijke dood sterven. De mishandelingen van deze dieren kent zijn weerga niet. Geschat wordt dat het zekerom  50.000 galgo’s per jaar gaat, maar hoogstwaarschijnlijk zijn het er nog tienduizenden meer.”

Rehala’s

Het Ministerie van Landbouw beschouwt jachthonden als werktuigen voor de jacht. Bovendien stelt het dat jachthonden geen huisdieren zijn. Het wil de vermindering van het aantal honden bij rehala’s (roedels honden die een grote prooi doden) voorkomen. Ook blokkeert het de sterilisatie van jachthonden om de hoge aantallen in de steek gelaten dieren te voorkomen. Bij de rehala’s houden jagers geregeld tientallen honden onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Zoveel honden zijn volgens de jagers nodig om jonge roedels te produceren en genoeg honden te fokken die geschikt zijn voor de jacht. Daarnaast ontdoen jagers zich van de oudere honden die niet langer bruikbaar zijn. Er is ten slotte nauwelijks controle en handhaving op de rehala’s.

Luis Planas, minister van Landbouw, beweert dat jachthonden geen huisdieren zijn en dus niet onder de bescherming hoeven te vallen van de toekomstige dierenbeschermingswet. Een restrictie die de nieuwe wet aan de jachtsector wil opleggen is bijvoorbeeld het bestaan van een ‘zoölogische kern’ bij kennels waar meer dan vijf honden worden gehouden. Het doel hiervan is de inspectie door veterinaire ambtenaren vergemakkelijken.

Verder moeten jagers reuen die samen met teefjes samenleven steriliseren. Dit heeft tenslotte als doel het aantal in de steek gelaten dieren te voorkomen en verminderen. In Spanje worden namelijk meer dan 128.000 honden gedumpt. De meeste zijn jachthonden. De jachtsector geeft aan dat deze restricties het einde betekenen van de jacht en het verlies van miljoenen banen.

Het uitzonderen van jachthonden van de bescherming van de dierenbeschermingswet betekent een prioritering van economische belangen boven het belang van het dier. Aanstaande zondag zes februari zal CAS International deelnemen aan de massa-protesten tegen de jacht die in diverse Spaanse steden zullen plaatsvinden.

Petitie

We zijn handtekeningen aan het verzamelen met een petitie ter ondersteuning van onze lobbyactiviteiten als onderdeel van onze campagne Save the Galgos (CAS International en AnimaNaturalis). Wij willen dat de nieuwe, nationale dierenwelzijnswet de jachthonden zal beschermen. Teken onze petitie: savethegalgos.org

Als onderdeel van onze campagne kan je nu een brief naar de Ministerie van Landbouw sturen met het verzoek de nieuwe dierenwelzijnswet niet langer te blokkeren. De brief van de tekst is in het Spaans. Klik hier om de brief te versturen.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.

Nieuwe donateurs ontvangen een gratis code om de documentaire Yo Galgo te bekijken. De documentaire behandelt de problematiek rondom de jacht met de Spaanse galgo.