• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
 • Actief in alle stierenvechtlanden
 • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Eerste nationale dierenwelzijnswet in Spanje

Eerste nationale dierenwelzijnswet in Spanje

21-03-2023

Het Spaanse Congres heeft op 16 maart de eerste nationale dierenwelzijnswet aangenomen. Een historisch moment voor Spanje. De wet betekent een mooie stap voor veel dieren, maar helaas zijn de stieren uit de stierenvechtsector en de jachthonden uitgezonderd van bescherming van de wet.

Nationale dierenwelzijnswet

Eerste nationale dierenwelzijnswet in Spanje | Foto: CAS Interntional/AnimaNaturalis

Toen de eerste onderhandelingen voor de nieuwe dierenwelzijnswet van start gingen, was al bekend dat de stieren niet in de wet zouden komen. Helaas is dit een gevoelig onderwerp in Spanje, en zou de wet onmiddellijk weggestemd worden als de stieren er wel in waren opgenomen. Jachthonden werden aan het begin wel opgenomen, maar onder druk van de jachtlobby besloot de socialistische regeringspartij PSOE om ze uit de wet te halen.

Positieve ontwikkeling

Ondanks het feit dat de wet niet ver genoeg gaat in het beschermen van dieren in Spanje, zijn we vanuit CAS van mening dat de wet wél een positieve ontwikkeling is. Met iedere nieuwe regering kunnen volksvertegenwoordigers en dierenwelzijnsorganisaties samenwerken voor het aanpassen en verbeteren van de wet. Daarnaast beschermt de wet veel dieren wel. Wat ook positief is, is dat de autonome regio’s hun eigen dierenwelzijnswetten hebben. Bovendien dient de nationale wet als basis voor de wetten in de autonome regio’s. De regionale wetten zullen de nationale wet aanvullen. Zo werd recentelijk in de regio Valencia besloten dat jachthonden daar wél onder de bescherming vallen van de dierenwelzijnswet. Maite van Gerwen, directeur van CAS International:

“Deze wet is een begin. Het is niet zo dat alle problemen voor dieren hiermee worden opgelost en uiteraard betreuren wij het dat stieren en jachthonden door deze wet niet worden beschermd. Maar elke stap is er één en deze wet is een stap in de goede richting. Samen met onze zusterorganisaties zullen wij ervoor zorgen dat de volgende stappen ook worden gezet, zodat uiteindelijk ook de dieren uit de stierenvechtindustrie en de jachthonden de bescherming krijgen die zij verdienen.”

Belangrijkste punten

Ook is de strafwet (Código Penal) aangepast op een aantal punten die te maken hebben met misdaden tegen dieren. De belangrijkste aanpassingen van de nieuwe dierenwelzijnswet en strafwet zijn als volgt:

 • No kill-beleid voor honden en katten. Dit heeft grote gevolgen voor dodingsstations in Spanje
 • Verbod op circussen met wilde dieren
 • Verbod op hanengevechten
 • Verbod van gebruik van dieren voor draaimolens
 • Verbod van gebruik van dieren in festivals (romerías, eventos feriados) tijdens hoge temperaturen en/of het afsteken van vuurwerk. Daarnaast moeten de dieren de beschikking hebben tot water en voedsel
 • Ethisch populatiebeheer van kolonies van zwerfkatten. Dit houdt in dat katten worden gesteriliseerd en teruggezet in hun leefomgeving. Daarnaast krijgen alle katten een microchip. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het steriliseren. De autoriteiten zorgen voor de kosten
 • Er komt een beperking voor het fokken van huisdieren door particulieren. Fokken kan alleen uitgevoerd worden door mensen die als fokker geregistreerd staan
 • Alle katten die ouder zijn dan zes maanden moeten gesteriliseerd zijn en krijgen een microchip. Wie zijn kat niet wil laten steriliseren, moet zich verplicht registreren als fokker
 • Hondeneigenaren moeten een cursus volgen voor het verantwoordelijk houden van honden. Bovendien moeten ze een aansprakelijkheidsverzekering aanschaffen voor schade aan derden
 • De verkoop van huisdieren in winkels en het tentoonstellen ervan voor commerciële doeleinden is verboden
 • Huisdieren die in open ruimtes leven, moeten toegang hebben tot schoon water en voedsel
 • Honden en katten kunnen niet langer gehouden worden in terrassen, balkons, patio’s, auto’s, etc.
 • Verbod op gebruiksvoorwerpen die de bewegingsvrijheid van een dier beperken of tegengaan (behalve bij dierenartsbehandelingen)
 • Dieren mogen niet langer dan drie dagen alleen gelaten worden zonder supervisie. Bij honden is dit maximaal 24 uur
 • Er komt een positieflijst voor huisdieren. Primaten, bedreigde diersoorten of giftige dieren zijn uitgesloten
 • Er wordt gewerkt aan een primatenwet
 • Er komen staatsregisters voor de identificatie van huisdieren, fokkers en mensen met een houdverbod
 • Er worden instituties gecreëerd die dierenmishandeling en het in de steek laten van dieren moeten tegengaan
 • Er komen protocollen voor het evacueren van dieren in rampen zoals bosbranden, vulkaanuitbarstingen en vergelijkbare natuurverschijnselen

Dierenbescherming

Dit is de eerste nationale dierenbeschermingswet van Spanje. Opvallend aan de wet is het creëren van instituties die de controle, het toezicht en het opstellen van maatregelen tegen dierenmishandeling en het voorkomen van verwaarlozing op staatsniveau zullen ondersteunen. De wet bevat een actieplan om dit doel te bereiken.

Anderzijds wordt er een centraal systeem opgericht van registers voor dierenbescherming, komen er statistieken om de stand van zaken op het gebied van dierenbescherming in de Spaanse samenleving als geheel te volgen. Ook komt er een nationaal plan voor dierenbescherming, dat doelstellingen en acties zal bevatten om “dierenmishandeling in al haar aspecten uit te roeien in onze samenleving”.

Podenco | © CAS International/AnimaNaturalis

Strijd CAS

Vanuit CAS gaan we uiteraard door met onze strijd voor de jachthonden en de stieren uit de stierenvechtsector. Dankzij de nieuwe wet is er een publiek debat ontstaan over het welzijn van de jachthonden. Veel Spanjaarden wisten hiervoor niets over de 50.000 afgedankte jachthonden per jaar. En inmiddels weten we dat 80% van de Spaanse bevolking tegen de jacht is.

CAS werkte de afgelopen twee jaar intensief samen met de Spaanse organisatie AnimaNaturalis om het welzijn van deze honden te verbeteren. Zo doen we onderzoek en lobbyen bij de regering voor de bescherming van jachthonden door de wet. Daarnaast deden we in 2022 onderzoek naar kennels bij jagers op 29 verschillende locaties. We troffen jachthonden aan die in hun eigen uitwerpselen zaten en afhankelijk waren van vervuild water in hun drinkbakken. Volgens de dierenartsen die aan ons onderzoek meededen vertoonden de honden gedrag dat het gevolg is van langdurige gevangenschap. Ook beperkten kettingen dieren in hun beweging en vertoonden zij tekenen van slechte gezondheid zoals kreupelheid. Bekijk hieronder beelden van het onderzoek naar de kennels.

Wij gaan uiteraard door met het doen van onderzoek. Wil je hiermee helpen? Steun ons dat zodat we door kunnen gaan met ons onderzoek, het opzetten van bewustwordingscampagnes en uitvoeren van politieke lobby!

We vragen om een einde van de misstanden in de jachtsector. Teken onze petitie!

Wij zetten ons werk voort om het welzijn van jachthonden te verbeteren. Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes. Doneer eenmalig of word donateur.