• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Mogelijk einde traditionele stierengevechten Bogota

Mogelijk einde traditionele stierengevechten Bogota

22-07-2020

Mogelijk einde traditionele stierengevechten Bogota
De gemeenteraad van de Colombiaanse hoofdstad Bogota keurde een project goed dat als doel heeft een einde te maken aan de traditionele stierengevechten. Dit houdt in dat het doden en verwonden van stieren verboden wordt, net als het gebruiken van publieke fondsen voor het subsidiëren van de stierengevechten.

Dit betekent niet dat het stierenvechten zelf verboden is. Het is nog steeds toegestaan, maar wel in beperkte vorm. Omdat het gebruik van stekende instrumenten tijdens het stierengevecht niet langer is toegestaan, zal het dier niet gewond raken. De traditionele Spaanse gevechten zullen daardoor veranderen in bloedloze evenementen met stieren. Daarnaast wordt het aantal toegestane stierengevechten per jaar gehalveerd.

Samenwerking

Het project werd gepresenteerd door gemeenteraadslid Andrea Padilla, van de groene partij Alianza Verde. CAS International kent Andrea heel goed; wij werken al jarenlang met haar samen om een einde te maken aan de stierengevechten in Colombia. Zij voert haar strijd ook vanuit de organisatie AnimaNaturalis. Helaas maakt de grondwet van Colombia een absoluut verbod op het stierenvechten onmogelijk. Maar met dit project wil Andrea Padilla een einde maken aan de bloedige stierengevechten, door de elementen die aantrekkelijk zijn voor de stierenvechtliefhebbers te verwijderen. Zonder bloed en dood zal het grootste deel zijn interesse verliezen. Andrea Padilla:

“Het elimineren van stekende instrumenten en het doden van de stier in de arena, het verhogen van de belastingen, het beperken van het aantal stierengevechten, het verplichten van de organisatoren van het informeren over het dierenleed en het bekostigen van hun dodenfeest, zal de doodsteek zijn voor deze barbaarsheid.”

Grondwettelijkheid

Dat de gemeenteraad van Bogota een einde wil maken aan de traditionele stierengevechten is bemoedigend nieuws. Echter, het is nog de vraag of de Colombiaanse grondwet deze wijziging toestaat. In Colombia is het namelijk niet mogelijk om het stierenvechten te verbieden in plaatsen waar het een culturele traditie is. Zo verbood de ex-burgemeester van Bogota, Gustavo Petro, in 2012 het stierenvechten, maar werd dit teruggedraaid door het Constitutionele Hof. We weten nog niet of de grondwet wijzigingen toestaat in de manier waarop een stierengevecht wordt uitgevoerd. Wat er ook gebeurt, dankzij het besluit van de gemeenteraad van Bogota woedt er momenteel een intensief publiek debat over de barbaarsheid van deze evenementen, en dat is positief. Hoewel de meerderheid van de Colombianen tegen het stierenvechten is, beseffen steeds meer mensen dat deze onethisch en wreed zijn. En dat het gestopt moet worden. De stierenvechtarena’s van Bogota, Cali en Manizales behoren nog tot de weinige arena’s waar nog stierengevechten plaatsvinden in Colombia. Marius Kolff, directeur CAS:

“Het is voor mij onbegrijpelijk dat zoveel signalen uit de samenleving in Colombia door het Constitutionele Hof genegeerd worden. Goed, zij moeten de wetten controleren, maar hoe fanatiek kun je daarmee doorgaan als zelfs gemeenteraden het ermee eens zijn dat de stierengevechten moeten worden afgeschaft? Ik hoop dat deze tweede poging om de stierengevechten in Bogota te beëindigen nu wel succesvol zal zijn.”

Hou onze website in de gaten voor meer nieuws uit Colombia!

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze  impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.