• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Michoacan verbiedt kinderen toegang tot stierengevechten

Michoacan verbiedt kinderen toegang tot stierengevechten

26-05-2016
Michoacan verbiedt kinderen toegang tot stierengevechten

Kinderen gaan naar stierengevecht © CAS International

De Mexicaanse staat Michoacán heeft de toegang van minderjarigen onder de 15 jaar verboden tot evenementen waarbij stieren worden ingezet, zoals stierengevechten, maar ook hanen- en hondengevechten. Dit is het resultaat van een initiatief om de wet van Michoacán wat betreft de rechten van minderjarigen te veranderen. Gedeputeerde José Daniel Moncada Sánchez van de partij Movimiento Ciudadano, heeft samen met de stichting Movimiento Consciencia, en met steun van onder meer CAS International en het Internationale Netwerk tegen het Stierenvechten, een motie ingediend om het verbod te bereiken. Op dit moment mogen in Mexico kinderen van alle leeftijden een stierengevecht bijwonen.

In december 2015 verbood de staat Veracruz als eerste de toegang van minderjarigen tot evenementen met stieren, Michoacán volgt nu als tweede. In juni 2015 verzocht het Comité van de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties de Mexicaanse overheid om minderjarigen weg te houden van het geweld van het stierenvechten. Nu heeft de staat van Michoacán gehoor gegeven aan dit verzoek.

CAS International is zeer tevreden met deze stap. We hopen dat andere staten in Mexico en in de andere stierenvechtlanden gauw dit besluit zullen overnemen om de toegang te verbieden van minderjarigen tot alle evenementen waar geweld wordt toegepast op dieren. Volgens verschillende wetenschappers heeft het bijwonen van een stierengevecht psychische effecten op kinderen. Het kan leiden tot trauma’s, het verzwakken van het morele oordeel en het empathisch vermogen. Een ander gevolg is dat kinderen gewend raken aan geweld en hierdoor apathisch kunnen gaan reageren op gewelddadige gebeurtenissen. Kinderen horen vrij van geweld op te groeien.