• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Meer dan 50 doden in Pamplona

Meer dan 50 doden in Pamplona

16-07-2018
Meer dan 50 doden in Pamplona

De feesten van San Fermin in de Spaanse stad Pamplona zijn weer voorbij. Dit jaar met meer dan 50 dode stieren die op gruwelijke wijze in een stierengevecht zijn gestorven. 8 dagen lang vonden er stierenrennen plaats met telkens 6 stieren, die in de avond aan hun einde kwamen. In totaal 48 stieren die de dag begonnen met veel stress, zich voortbewegend door een schreeuwende massa mensen. 48 stieren die ten dode waren opgeschreven.

Stierengevechten
Tijdens de feesten van Pamplona vinden er dagelijks stierengevechten plaats. Op de eerste dag vond er een rejoneo plaats, een stierengevecht met volwassen stieren die bevochten worden vanaf een paard. Het paard raakt geregeld gewond tijdens deze vorm van stierenvechten. Bij stierengevechten zijn minstens 54 stieren gedood.

En zij zijn niet de enige dieren die lijden. Denk aan de paarden die meedoen aan de stierengevechten en aan veel stress worden blootgesteld. Denk aan de ossen die iedere ochtend meelopen met de zes stieren. En na iedere stierenren, als de stieren in de arena zijn aangekomen en op stal staan, mogen de feestgangers zich in de arena vermaken met jonge koeien. Dit levert heel veel stress voor de jonge dieren. Iedere ochtend weer.

Europese subsidies
CAS International vraagt met deze actie om aandacht voor het dierenleed, maar ook voor het subsidiëren van het stierenvechten met Europese landbouwsubsidies. In de meeste landen in Europa is het stierenvechten verboden, toch betalen alle Europese burgers hieraan mee. Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten terecht komt. 130 miljoen zou afkomstig zijn van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie.

Toerisme
Jaarlijks gaan duizenden toeristen uit Spanje, maar ook uit andere landen zoals Nederland, de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, etc. naar Pamplona om deel te nemen aan de stierenrennen. Veel buitenlandse toeristen weten niet dat de stieren die meelopen in de stierenrennen gedood zullen worden. CAS vraagt toeristen om niet naar de stierenrennen van Pamplona te gaan en het stierenvechten in stand te houden. Een dag voor de start van de stierenrennen protesteerde CAS nog op de Dam, samen met schrijfster Yvonne Kroonenberg.

17.800 feesten met dieren
De gruwelijkheden in Pamplona zijn voor dit jaar ten einde gekomen. Maar tegelijkertijd zijn de San Fermin feesten maar één van de meer dan 17.800 wrede feesten met stieren die in Spanje jaarlijks plaatsvinden. Het stierenleed gaat onverminderd door en CAS International zal zich blijven inzetten om hier een einde aan te maken. Pamplona is het bekendste feest met stieren uit Spanje, dat op veel aandacht kan rekenen van de binnenlandse en buitenlandse media. In Nederland was het dit jaar niet anders, dagelijks konden we berichten lezen van mensen die verwond raakten tijdens de rennen. Ook over de vele vrouwen die weer het slachtoffer werden van seksueel geweld. Maar over het lot van de stieren werd er weinig geschreven.

We gaan door met onze strijd! De burgemeester van Pamplona gaf recentelijk aan open te staan voor een San Fermin feest zonder stierengevechten. Helaas zouden dan de zenuwslopende rennen nog blijven bestaan. Maar we gaan door tot dit ook afloopt. Zo organiseerden we eind mei, samen met Spaanse organisaties, een megaprotest tegen het stierenvechten in Spanje waar meer dan 40.000 mensen aan deelnamen. En vorig jaar haalden we een groot succes op de Balearen, waar we gedurende drie jaar samen met AnimaNaturalis en andere organisaties gewerkt hebben aan het einde van de traditionele stierengevechten. En dat lukte, want vorig jaar werden deze verboden. Maar we hebben uw steun nu juist heel hard nodig om door te gaan met onze strijd én het stierenvechten in de rest van Spanje en alle stierenvechtlanden te verbieden.

Word donateur en steun de paarden en stieren.

Denk aan CAS International als u een testament laat maken.