• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Latijns-Amerika: Congressen in Ecuador en Mexico

Latijns-Amerika: Congressen in Ecuador en Mexico

20-03-2019

Latijns-Amerika: Congressen in Ecuador en Mexico

In maart organiseerden CAS International en Animal Guardians in twee Latijns-Amerikaanse landen, in Mexico en in Ecuador, congressen die in het teken stonden van het einde van de stierengevechten. In beide landen bezochten we de parlementen om met politici en met parlementaire werkgroepen te spreken. Zowel in Ecuador als in Mexico werden wij geholpen door lokale organisaties. In Mexico door Movimiento Consciencia en in Ecuador door onze zusterorganisatie FATA.

Mexico en Ecuador

Op het Congres in Mexico, dat begin maart 2019 het eerste plaatsvond, waren bijna alle Mexicaanse deelstaten vertegenwoordigd. Bij elkaar namen zo’n 40 personen deel. Belangrijk was de aanwezigheid op het congres van prominenten. Aïda Cantú, parlementslid uit Coahuila en initiatiefneemster van het verbod op stierenvechten aldaar, was er gedeeltelijk bij. Bijzonder was de deelname van Cristian H. Teczon Viccon, de moedige burgemeester die het voor elkaar heeft gekregen om zijn gemeente, Teocelo in Veracruz, tot eerste stierenvechtvrije gemeente in Mexico te krijgen. Cristian is nu geen burgemeester meer maar zet zich nog steeds in voor een betere en vooral rechtvaardiger wereld.

In Ecuador, op 9 en 10 maart 2019, spraken op het congres een aantal politici die zich niet alleen sterk maken voor het behoud van de bestaande beperkingen op gebied van stierenvechten, maar ook voor een algeheel verbod daarvan. In dit land probeert de stierenvechtlobby achter de schermen om alle beperkingen weer weg te nemen en de gruwelijkheden gewoon weer voor iedereen, dus ook kinderen, toegankelijk te maken. Al onze successen alhier zouden hierdoor weer teniet gedaan worden. Dankzij het congres konden wij groepen en politiek mobiliseren en zullen wij de gezamenlijke strijd tegen de stierenvechtlobby opnemen. Er waren voor dit congres heel veel aanmeldingen, tegen de 150, maar op het congres zelf telden wij er zo’n 80.

Cristian H. Teczon Viccon en Marius Kolff © CAS International

Beëindigen stierenvechten goed voor de stieren en de samenleving

Op beide congressen sprak Marius Kolff (directeur CAS) over het belang van samenwerking en de internationale beweging en hoe dit bij de lokale strijd kan helpen. CAS International organiseert nu al meer dan 12 jaar internationale congressen voor de organisaties tegen het stierenvechten. Dit doen wij vanuit het Internationale Netwerk tegen het Stierenvechten. CAS probeert groepen zoveel mogelijk te laten samenwerken. Zoals te verwachten is lukt dit niet altijd en  kiezen groepen soms voor een eigen weg. We gaan er hierbij vanuit dat alle wegen naar Rome leiden en daarmee toch tot het gewenste resultaat.

Interview bij Radio CCE in Quito © CAS International

Het resultaat van het beëindigen van stierengevechten is niet alleen goed voor de stieren en paarden. Op beide congressen werd met cijfers aangetoond hoe de agressie in de samenleving afneemt nadat stierengevechten ergens werden beëindigd. Het aantal moorden in Coahuila nam af met een factor tien! Geweld op straat door dronkenschap en machismo-gedrag in de omgeving van de plaza de toros nam met eenzelfde factor af nadat het stierenvechten in één van de arena’s van Quito, Ecuador, werden beëindigd. Dat de stierengevechten tot agressief gedrag leiden wisten wij al, maar nu werd dit op beide congressen nog eens aangetoond. Vergelijkbare verbanden kunnen worden gelegd met betrekking tot onder meer vrouwenrechten (emancipatie), kinderrechten (blootstellen aan fysiek geweld), fysiek geweld in gezinnen en in woonwijken en dierenmishandeling. CAS hoopt door dit soort gegevens met elkaar en met de politiek te delen te komen tot een breed gedragen maatschappelijk verweer tegen het stierenvechten, voor nu en in de toekomst. Congressen zoals wij die nu in Ecuador en Mexico hebben georganiseerd zijn daar een belangrijk middel voor.