• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Hoorns stier in brand gestoken bij Spaans stierenfeest

Hoorns stier in brand gestoken bij Spaans stierenfeest

19-11-2019
Hoorns stier in brand gestoken bij Spaans stierenfeest

CAS International/AnimaNaturalis

Bij een controversieel feest in Spanje afgelopen weekend werden de hoorns van een stier in brand gestoken. Pas na ruim een uur was het brandbare materiaal aan de hoorns uitgedoofd. Het stierenfeest, bekend als ‘Toro Júbilo’ vond plaats in de Spaanse stad Medinaceli (Soria) op zaterdagavond 16 november. De beelden zijn gemaakt door het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) en AnimaNaturalis.

Toro Júbilo is een uiterst wreed evenement met een stier, waarbij de hoorns van de stier met een brandbare stof worden bedekt en vervolgens in brand gestoken. Als de stier met ‘brandende hoorns’ is losgelaten wordt hij achterna gezeten. Het dier raakt in paniek door het vuur en kan dit op geen enkele manier doven. Ook wordt er vuurwerk afgestoken. Het brandbare materiaal valt op zijn kop waardoor hij uiteindelijk hier gedeeltelijk door bedekt wordt. Het evenement vindt niet alleen plaats in Medinaceli maar ook elders in Spanje. Ook in Catalonië en de deelstaat Valencia worden zo’n 2.500 vuurstierfeesten gehouden.

Er vinden in Spanje meer dan 180.000 wrede stierenfeesten plaats per jaar. CAS International en AnimaNaturalis voeren momenteel het grootste onderzoek ooit naar de misstanden die in verschillende stierenfeesten in Spanje plaatsvinden. Beide organisaties willen dit dierenleed aan het licht brengen, niet alleen in Spanje maar ook daarbuiten. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit soort evenementen met stieren die als controversieel beschouwd worden.

Subsidies

Dit soort stierenfeesten ontvangen gemeentelijke, regionale en nationale subsidies. Het fokken van de stieren wordt gedeeltelijk gefinancierd met landbouwsubsidies van de Europese Unie. Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten en feesten met stieren terecht komt. 130 miljoen is afkomstig van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie.

Steun onze campagne en teken de petitie zodat we een einde kunnen maken aan de wrede stierenfeesten in Spanje!