• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Grote voedingsbedrijven roepen EU op te stoppen met kooien in de veehouderij

Grote voedingsbedrijven roepen EU op te stoppen met kooien in de veehouderij

22-03-2021

Grote voedingsbedrijven roepen EU op te stoppen met kooien in de veehouderij
Vooraanstaande voedselbedrijven uit heel Europa roepen per brief de Europese Commissie en Europarlementariërs op een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij, te beginnen met kippenkooien.

Unilever, Nestlé, Inter IKEA group, ALDI Nord, Barilla Group, Ferrero, Jamie Oliver Group, Le Groupement les Mousquetaires (retail), Mondelēz International, Fattoria Roberti (eierproducent) ondertekenen gezamenlijk de brief die stelt dat er een sterke business case is voor een einde aan kooien voor legkippen, vooral in de EU: “systemen zonder kooien worden veel gebruikt, zijn economisch haalbaar, en geven de kippen betere leefomstandigheden.”

Dierenwelzijnswetgeving herzien

De ondertekenaars onderstrepen dat de aangekondigde herziening van de Europese dierenwelzijnswetgevingeen ideale kans is om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de Europese veehouderij, te beginnen met kippenkooien. Ze laten weten: “wij zijn er klaar voor en zijn bereid onze expertise te delen en samen te werken om dit doel te verwezenlijken.”

“Nederlandse supermarkten verkopen al jaren lang geen kooi-eieren meer. Wereldwijd stoppen steeds meer bedrijven in de voedselsector met het gebruik van kooien. Zij laten zien dat kooien onnodig zijn en dat het houden van dieren zonder kooien goed mogelijk is”, zegt Geert Laugs, Nederlands initiatiefnemer van het EU burgerinitiatief ‘Stop de kooien – End the Cage Age’: “Het is nu de hoogste tijd dat Europa zich aansluit bij deze wereldwijde trend en haar wetgeving (Richtlijn 98/58) voor het houden van landbouwdieren aanpast, zodat er een einde komt aan het gebruik van alle kooien in de veehouderij. Die veroorzaken dierenleed, zijn onnodig en niet van deze tijd”.

Europees burgerinitiatief Stop de kooien

De brief ondersteunt de doelen van het Europees burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age, dat vraagt om een eind aan alle kooien in de Europese veehouderij. Het succesvolle burgerinitiatief, gestart door Compassion in World Farming  en gesteund door 170 organisaties1, werd door 1,4 miljoen Europeanen, waaronder ruim 150.000 Nederlanders, ondertekend. Op 2 oktober 2020 werden de handtekeningen ingediend en binnenkort moet de Europese Commissie met een reactie komen en zal mogelijk het Europees Parlement hierover stemmen.

Initiatiefnemer van het Europees burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age is Compassion in World Farming. Meer dan 170 organisaties steunen het initiatief, waaronder in Nederland Bont voor Dieren, CAS International, de Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VierVoeters, Wakker Dier en World Animal Protection.