Grote steun voor burgerinitiatief tegen kooien in veehouderij bij hoorzitting in EU Parlement
19-04-2021Op donderdag 15 april is in het Europees Parlement in een drie uur durende hoorzitting het Europees burgerinitiatief voor een einde aan kooien in de veehouderij besproken. Het werd positief ontvangen door de drie aanwezige Eurocommissarissen. Burgers spraken zich uit tegen het dierenleed en voor een veehouderij zonder kooien. Vele Europarlementariërs namen het woord en het burgerinitiatief ontving over het algemeen een overweldigende steun.
Norbert Lins (EPP), voorzitter van de Commissie voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement concludeerde dan ook aan het slot van de hoorzitting dat “de meeste sprekers het initiatief verwelkomen’ en dat ‘de bal nu bij de Europese Commissie ligt”.
Eurocommissaris Janusz Wojciechowski van Landbouw zei dat EU landbouwsubsidies “ook deels gebruikt kunnen worden om kooien in de veehouderij uit te faseren en alternatieve methodes te implementeren.” Hij voegde toe: “jullie hebben de volledige steun van de Europese Commissie om deze transformatie ten uitvoer te brengen.”
Het Europees burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age is tot nu toe het zesde EU burgerinitiatief in de geschiedenis, van de 76 initiatieven die zijn ingediend, dat succesvol is. In een jaar tijd zetten 1,4 miljoen Europeanen, waaronder ruim 150.000 Nederlanders, hun handtekening. Het is het op twee na meest gesteunde EU burgerinitiatief ooit. De hoorzitting van vandaag is een belangrijke stap in de aanloop naar de officiële reactie van de Europese Commissie die in de komende maanden verwacht wordt.
Geert Laugs, directeur CIWF Nederland en Nederlands initiatiefnemer van Stop de kooien: “De EU zet zichzelf graag neer als koploper op het gebied van dierenwelzijn, maar toch zitten jaarlijks meer dan 300 miljoen dieren opgesloten in krappe kooien. Dat is geen leven. Sommige lidstaten en grote bedrijven stoppen al met kooien vanwege het vreselijke dierenleed. Er zijn immers goede systemen met vrije uitloop beschikbaar. Kooien passen niet in de duurzame toekomst die de EU wil; het is tijd dat we kappen met kooien.”
Ruud Zanders, eigenaar van kippenbedrijf met hoog dierenwelzijn Kipster, sprak tijdens de hoorzitting: “Ik ben opgegroeid op het legbatterijbedrijf van mijn ouders, dat failliet ging in 2007. Dit heeft me aan het denken gezet over het productiemodel dat we gebruiken. Ons doel met Kipster was een kippenbedrijf te maken dat het beste is voor dieren, milieu en mensen. Het bleek een gouden ei voor ons, aangezien ons bedrijf winstgevend is en kan groeien. We willen niet alleen maar voorzien in de vraag van de consument, maar ook een deel uitmaken van de verandering en een voorbeeld zijn in de wereld dat laat zien dat betere manieren van veehouderij mogelijk zijn.”
Stop de kooien
In de Europese veehouderij zitten meer dan 300 miljoen dieren hun hele leven of een belangrijk deel daarvan opgesloten in kooien. Het gaat om kippen, konijnen, moedervarkens, kwartels, kalfjes, eenden en ganzen. De dieren hebben bijna geen ruimte voor beweging en natuurlijk gedrag, en hebben vaak last van stress en verwondingen.
Het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien – End the Cage Age’ startte op 11 september 2018 en werd binnen een jaar door bijna 1,4 miljoen Europeanen, waarvan ruim 150.000 Nederlanders, ondertekend. Recent spraken ook 140 wetenschappers, waaronder wereldberoemde apenonderzoeker Dr Jane Goodall, hun steun uit voor het initiatief, evenals grote voedingsbedrijven waaronder Unilever, IKEA en Aldi Nord. In de komende maanden moet de Europese Commissie met een reactie komen op het initiatief en zal mogelijk het Europees Parlement hierover stemmen.
Initiatiefnemer van het burgerinitiatief is Compassion in World Farming. Meer dan 170 organisaties steunen het initiatief, waaronder in Nederland Bont voor Dieren, CAS International, de Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VierVoeters, Wakker Dier en World Animal Protection.