• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Gijón maakt einde aan stierengevechten

Gijón maakt einde aan stierengevechten

20-09-2021

De stierenvechtarena El Bibio in Gijón zal niet langer spektakels organiseren waarbij dieren worden mishandeld en gedood. Het stadsbestuur verlengt de vergunning voor het houden van stierengevechten in de arena niet.

geredde stieren

© CAS International

De burgemeester Ana González, van de socialistische partij PSOE, heeft verklaard dat het de bedoeling was de termijnen van de vergunning voor het houden van stierengevechten in de stierenvechtarena El Bibio door te laten lopen en hem daarna niet langer te verlengen. De vergunning wordt nu echter al eerder gestopt. Daarom zal Gijón geen derde verlenging van de in 2016 ondertekende vergunning toestaan en evenmin een nieuwe aanbesteding uitschrijven, ondanks het feit dat de vergunninghouder hiervoor 50.000 euro per jaar betaalt. De secretaris van de Organisatie van de Asturische Socialistische Federatie (FSA), Gimena Llamedo, is van mening dat de burgemeester een wijs besluit neemt. Zij voegde hieraan toe dat dit besluit in overeenstemming is met de standpunten van de Asturische socialisten.  Op het laatste congres van de FSA-PSOE is besloten dat de socialisten in Asturië niet langer het martelen van dieren voor vermaak zullen steunen.

De burgemeester is ook van mening dat het stierenvechten weinig toevoegt aan de stad Gijón. De afgelopen jaren klonk de roep om het einde van het stierenvechten in Gijón steeds harder. Door de vergunning niet te verlengen wordt aan de eis van de samenleving voldaan. Ook zegt zij dat er jaren geluisterd is naar de mening van de stierenvechtliefhebbers. De rest van de samenleving moet nu ook gehoord worden.

Feministisch en Nigeriaans

Aan het laatste stierengevecht van 15 augustus namen twee stieren deel met de namen “Feminista” en “Nigeriano”. Dit ontketende een controverse onder de inwoners van Gijón. “Een stad die gelooft in de gelijkheid van vrouwen en mannen, die gelooft in integratie, in open deuren voor iedereen, kan dit soort dingen niet toestaan,” zei de burgemeester. Volgens Ana González hebben de organisatoren verschillende grenzen overschreden, met als gevolg een vervroeging van het besluit om de vergunning niet te verlengen.

Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) juicht het besluit van deze moedige burgemeester toe. Het einde van het stierenvechten in Gijón impliceert ook het einde ervan in de deelstaat Asturië. In Spanje mogen deelstaatregeringen het stierenvechten niet verbieden, omdat de grondwet dit niet toestaat. Maar ze kunnen het wel actief weren. Met het wijze besluit van deze burgemeester is Asturië voor nu stierenvechtvrij. Marius Kolff, directeur van CAS:

“Ana Gónzález voegt zich met haar besluit in het rijtje van moedige burgemeesters die het stierengevechten al dan niet met succes hebben verboden. Ik noem slechts plaatsen als Viana do Castelo (Portugal), Teocelo (Mexico), Bogotá en Medellín (Colombia) en vele andere plaatsen. Met haar besluit kijkt ze vooruit naar een vrediger en groenere toekomst.”

Help de stieren en paarden die het slachtoffer zijn van de stierenvechtsector! Doneer eenmalig of word donateur.

Wist u dat 155 gemeenten wereldwijd zich tegen het stierenvechten hebben verklaard? Bekijk de lijst hier. De lijst met anti-stierenvechtstaten is hier te zien.