• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Geen stierenvechten in Vitoria in 2017

Geen stierenvechten in Vitoria in 2017

15-12-2016

Geen stierenvechten in Vitoria in 2017

De Baskische hoofdstad Vitoria zal geen stierengevechten houden in 2017. De gemeente werkt niet langer mee aan de uitbesteding van de stierenvechtarena van de stad, Iradier Arena, voor evenementen met stieren. Stierengevechten zijn niet formeel verboden, maar de gemeente stopte eerder met de subsidiëring van het stierenvechten in de stad. Iedere jaar daalden de bezoekersaantallen voor deze wrede evenementen.

Tot vorige week konden bedrijven nog reageren en evenementen aanbieden, maar er kwamen geen offertes. De gemeente besloot om alternatieven te zoeken en niet langer in zee te gaan met bedrijven die evenementen met stieren aanbieden. De arena kan prima gebruikt worden voor andere, bloedeloze, evenementen.

Daling van 70%

Sinds de opening van de stierenvechtarena in 2006 daalde het aantal bezoekers met 70%. Het volk wil ze niet meer en de stierengevechten leveren geen geld meer op. In 2014 werd een record gemeten: het gemiddelde bezoek aan een stierengevecht was 873 mensen,  dit voor een arena waar je maar liefst 10.000 mensen in kwijt kan. Terwijl steeds minder mensen zich aangetrokken voelen tot het stierenvechten, groeit tegelijkertijd de weerstand ertegen.

Het einde van het stierenvechten in Vitoria betekent ook het einde van het ‘s ochtends loslaten van koeien in de arena, gedurende de lokale festiviteiten van de stad. Hierbij konden mensen zich vermaken met de koeien door achter ze aan te rennen.

CAS International is zeer tevreden met de ontwikkelingen in Vitoria. CAS werkt nauw samen met organisaties in Baskenland om ook hier het einde van het stierenvechten te bereiken. We zien een sterke daling in georganiseerde stierengevechten in Spanje, en ook in de andere stierenvechtlanden. Zo hebben veel gemeenten, dankzij politieke lobby, sinds de gemeenteraadsverkiezingen van mei 2015, besloten om de subsidiëring van het stierenvechten te stoppen. Al meer dan 70 gemeenten hebben dit besluit gemaakt, en het gaat zo hard dat het nu waarschijnlijk om veel meer gemeenten gaat in Spanje. Slechts 8% van de Spanjaarden bezoekt nog stierengevechten.