• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Geen stierengevechten in Bogota in 2021

Geen stierengevechten in Bogota in 2021

09-12-2020
Lege arena

Lege arena © Pixabay

In de Colombiaanse hoofdstad Bogota zal het stierenvechtseizoen in 2021 niet plaatsvinden. Gewoonlijk houdt men jaarlijks in februari stierengevechten in de stad. Maar door het risico op verspreiding van het coronavirus is besloten om de stierengevechten te annuleren. Dit is echter niet de enige reden: eerder dit jaar stemde de gemeenteraad van Bogota voor een project om het houden van stierengevechten te demotiveren.

De gemeenteraad van Bogota keurde in de zomer een project goed dat als doel heeft een einde te maken aan de traditionele stierengevechten. Dit houdt in dat het doden en verwonden van stieren verboden wordt, net als het gebruiken van publieke fondsen voor het subsidiëren van de stierengevechten. Dit betekent niet dat het stierenvechten zelf verboden is. Het is nog steeds toegestaan, maar wel in beperkte vorm. Omdat het gebruik van stekende instrumenten tijdens het stierengevecht niet langer is toegestaan, zal het dier niet gewond raken. De traditionele Spaanse gevechten zullen daardoor veranderen in bloedeloze evenementen met stieren. Daarnaast wordt het aantal toegestane stierengevechten per jaar gehalveerd.

Samenwerking met CAS

Het project werd eerder dit jaar gepresenteerd door gemeenteraadslid Andrea Padilla, van de groene partij Alianza Verde. CAS International kent Andrea heel goed; wij werken al jarenlang met haar samen om een einde te maken aan de stierengevechten in Colombia. Zij voert haar strijd ook vanuit de organisatie AnimaNaturalis. Helaas maakt de grondwet van Colombia een absoluut verbod op het stierenvechten onmogelijk. Maar met dit project wil Andrea Padilla een einde maken aan de bloedige stierengevechten, door de elementen die aantrekkelijk zijn voor de stierenvechtliefhebbers te verwijderen. Haar uitgangspunt is dat zonder bloed en dood het grootste deel van het publiek zijn interesse zal verliezen in de stierengevechten. Andrea Padilla:

“Het elimineren van stekende instrumenten en het doden van de stier in de arena, het verhogen van de belastingen, het beperken van het aantal stierengevechten, het verplichten van de organisatoren van het informeren over het dierenleed en het bekostigen van hun dodenfeest, zal de doodsteek zijn voor deze barbaarsheid.”

Grondwettelijkheid

Dat de gemeenteraad van Bogota een einde wil maken aan de traditionele stierengevechten is bemoedigend nieuws. Echter, het is nog de vraag of de Colombiaanse grondwet deze wijziging toestaat. In Colombia is het namelijk niet mogelijk om het stierenvechten te verbieden in plaatsen waar het een culturele traditie is. Zo verbood de ex-burgemeester van Bogota, Gustavo Petro, in 2012 het stierenvechten, maar werd dit teruggedraaid door het Constitutionele Hof. We weten nog niet of de grondwet wijzigingen toestaat in de manier waarop een stierengevecht wordt uitgevoerd. Wat er ook gebeurt, dankzij het besluit van de gemeenteraad van Bogota woedt er momenteel een intensief publiek debat over de barbaarsheid van deze evenementen, en dat is positief. Momenteel wordt in het Congres van Colombia een project behandeld om het stierenvechten te verbieden in het hele land. De eerste stemming heeft afgelopen week plaatsgevonden en het project werd toen goedgekeurd. Binnenkort zal er een tweede stemming volgen. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws uit Colombia!

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze  impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.