• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Europarlement stemt voor einde subsidies stierenvechten

Europarlement stemt voor einde subsidies stierenvechten

29-10-2015

Europarlement stemt voor einde subsidies stierenvechten

Het Europees Parlement heeft op woensdag 28 oktober gestemd vóór het einde van de Europese subsidies die uiteindelijk terechtkomen in de stierenvechtsector. Via de landbouwsubsidies van de Europese Unie betalen Nederlandse en andere Europese burgers mee aan het stierenvechten en andere gruwelijke activiteiten met stieren. CAS is zeer verheugd over de positionering van het Europarlement tegen de subsidiëring van één van de meest wrede vormen van vermaak in Europa.

Het Europees Parlement vergaderde over de landbouw-begroting van 2016. Onderdeel van deze begroting vormen de subsidies die worden verstrekt aan de boeren in de Unie. Een bijzonder groot deel – 130 maar mogelijk zelfs 180 miljoen euro – van deze subsidies komt terecht bij fokkers van stieren die speciaal voor stierengevechten en andere gruwelijke evenementen worden gebruikt. In vrijwel alle landen van de EU zijn stierengevechten en gruwelijke evenementen met stieren bij wet verboden; toch betalen deze landen mee aan het fokken van de stieren daarvoor. Bas Eickhout, Nederlands Europarlementariër van GroenLinks, diende vorig jaar een amendement om een einde te maken aan de subsidiëring van het stierenvechten. Toen stemde bijna de helft van het Europarlement tegen het verstrekken van deze subsidies maar er waren niet voldoende stemmen om het amendement aan te nemen. Tijdens de bespreking van het budget van dit jaar dienden Bas Eickhout en de Europese Groenen weer een amendement in. Deze werd wel aangenomen: 438 Europarlementariërs stemden vóór, 199 tegen, en 50 onthoudingen. Het voorstel van Eickhout vroeg om subsidies niet te gebruiken voor het fokken van stieren die gebruikt worden voor stierengevechten. In de motivering haalde Eickhout de richtlijn voor de bescherming van landbouwhuisdieren aan, daarin staat dat dieren pijn, letsels, angst of andere vormen van lijden bespaard moeten worden.

De invloed van het Europees Parlement is een onderwerp dat ons langer bezig houdt: al in 2007 gingen we naar het Europees Parlement. CAS had daar toen, samen met de Europese Groenen en diverse zusterorganisaties een seminar georganiseerd tegen het stierenvechten.  Op 4 juli 2013 besloot de Nederlandse Tweede Kamer unaniem, na een voorstel van de Partij voor de Dieren met behulp van CAS International, dat er een einde moet komen aan het subsidiëren van het stierenvechten. Lees hier meer over de stemming in de Tweede Kamer. CAS International heeft in 2014 samen met onze franse zusterorganisatie CRAC Europe, gelobbyd in de Europese Unie om een einde te maken aan de Europese subsidies. Verder hebben we via onze sociale media  kanalen en website de petitie van De Groenen verspreidt om zoveel mogelijk mensen te laten tekenen. Uiteindelijk kreeg deze petitie bijna 30.000 handtekeningen! Ook hebben we PiepVandaag.nl geholpen bij het maken van undercover beelden voor een documentaire over de wrede traditie Toro de la Vega. PiepVandaag.nl publiceerde recentelijk de reportage waarin ze aankaarten dat dit soort wrede evenementen betaald worden met Europees geld.

De volgende stap is dat de Europese Ministers van Financiën een positie zullen innemen over de Europese subsidies die terechtkomen bij de stierenvechtsector. Daarna zullen ze, samen met het Europees Parlement, tot een akkoord moeten komen over de begroting voor 2016. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws over de Europese subsidiëring van het stierenvechten!