• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Controversieel onderwerp over stierengevechten Colombia IDFA

Controversieel onderwerp over stierengevechten Colombia IDFA

21-11-2019
Controversieel onderwerp over stierengevechten Colombia IDFA

Photo Credit: alextorrenegra Flickr via Compfight cc (for links see below page)

UPDATE: IDFA heeft met ons vanmiddag contact opgenomen. Volgens IDFA laten ze in hun beschrijving zien met de woorden ‘wreed’ en ‘primitief schouwspel’ dat het om een controversieel onderwerp gaat. Wij vinden dit niet duidelijk genoeg op dierenleed duiden maar hebben besloten om de actie te stoppen.

Oorspronkelijke tekst:

Tijdens het IDFA zal de documentaire Burning Land over stierengevechten in Colombia, de corralejas, getoond worden. Deze vorm van stierengevechten is zeer controversieel in Colombia vanwege het gewelddadige karakter ervan. Er vinden ernstige misstanden plaats tijdens de stierengevechten en ook sterven er jaarlijks mensen bij deze onstuimige evenementen. IDFA geeft echter een eenzijdig beeld van de corralejas: er wordt met geen woord gerept over het controversiële aspect of het ernstige dierenleed. Integendeel: er wordt een geromantiseerd beeld gegeven van de stierengevechten.

Eenvormigheid en reflectie

IDFA staat bekend voor haar keuze voor documentaires die relevant zijn voor de maatschappij en de kijker ertoe brengen na te denken, te discussiëren en vragen te stellen. Daarom valt te verwachten dat juist bij deze documentaire er ruimte zou zijn om het controversiële aspect te benoemen. 80% van de Colombiaanse bevolking is immers tegen deze evenementen met stieren. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) heeft contact opgenomen met IDFA met het verzoek de andere kant van het verhaal te tonen, maar heeft geen enkele reactie ontvangen. Dit is spijtig voor een filmfestival dat zichzelf als een alternatief beschouwt van eenvormigheid en op zoek is naar een hoogwaardige vorm van verdieping en reflectie.

Let op: dit zijn schokkende beelden. Een stier wordt door een massa mensen gedood. 

Ernstige misstanden

De corralejas zijn evenementen waarbij het publiek zelf aan het stierengevecht mag deelnemen. Er wordt veelvuldig gedronken en regels worden nauwelijks gehandhaafd. Regelmatig publiceert de Colombiaanse media over de ernstige misstanden die er plaatsvinden: stieren die met glasscherven, stenen en messen doodgemaakt worden door een losgeslagen mensenmassa; paarden die gewond raken en vervolgens door het publiek zijn gedood om het vlees te verkopen; mensen die zonder kennis van zaken te hebben voor stierenvechter spelen en daarmee de stieren ondraaglijk leed toebrengen. Er vallen regelmatig gewonden, waaronder ook minderjarigen. Jaarlijks sterven mensen bij deelname aan dit evenement.

Eenzijdig beeld

Het Comité Anti Stierenvechten maakt zich zorgen over het eenzijdige beeld van IDFA over deze film. Zonder enig kritiek en maatschappelijke discussie biedt IDFA uiteindelijk een platform voor het promoten van dit soort wrede evenementen. Daarom vraagt het Comité Anti Stierenvechten om de documentaire niet te vertonen of op z’n minst een volledig beeld te geven van de corralejas.

Copyright Picture: Photo Credit: alextorrenegra Flickr via Compfight cc