• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / CAS protesteert tegen het stierenvechten in Bilbao

CAS protesteert tegen het stierenvechten in Bilbao

04-09-2017
Protest in Bilbao

Op woensdag 23 augustus vond er in de Baskische stad Bilbao een protest plaats tegen het stierenvechten en andere evenementen met dieren. Dit naar aanleiding van de stadsfeesten Aste Nagusia die in de week van het protest in volle gang waren. Dan worden er ook stierengevechten gehouden.

Het maakt deel uit van een campagne van de Baskische dierenrechtenorganisatie Piztiak Konparsta Animalista, gesteund door CAS International. Het project is erop gericht een einde te maken aan alle spektakels waarbij dieren gebruikt worden, zoals stierengevechten én circussen met dieren. Marius Kolff, directeur van CAS International, reisde af naar Bilbao en las tijdens de persconferentie een verklaring voor tegen het mishandelen van dieren bij spektakels.

Marius Kolff, directeur van CAS International:

“We zijn al jaren actief in Bilbao, zoals bij eerdere protesten bij het Guggenheim of met een boot op de Ría (rivier) de Bilbao, maar de stierengevechten tijdens de gezellige Aste Nagusia feesten zijn er helaas nog steeds. Dat is jammer, want de feestgangers hebben niets met de stierengevechten. Het zijn jonge mensen die komen om lekker met elkaar te partyen!”

Reclame stierenvechten
Dit bezoek aan Bilbao toont weer hoe belangrijk het is om je mond open te doen op het moment dat je reclame ziet voor het stierenvechten. Marius maakt het mee in het hotel waar hij verbleef:

“Het hotel waar ik verbleef had een poster hangen van de stierengevechten en verkocht kaartjes. Ik ben ze gaan zeggen dat dit tegenwoordig toch echt niet meer kan en dat een modern hotel zich daar niet mee moet inlaten. Binnen een paar minuten waren de posters verwijderd! Dat was wel een positieve actie.”

In Spanje stierven in 2016 zo’n 20.000 runderen, onder meer 1.736 bij stierengevechten en 16.383 bij wrede stierenfeesten. Ze dienen om een minderheid van de Spaanse maatschappij te vermaken, want in Spanje is de meerderheid van de bevolking tegen het stierenvechten. Volgens cijfers van het Ministerie van Cultuur bezocht 6.9% van de Spanjaarden in 2015 een stierengevecht.