• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / CAS protesteert voor einde van jacht met honden in Spanje

CAS protesteert voor einde van jacht met honden in Spanje

08-02-2024

Op zondag 4 februari hebben tienduizenden mensen in 48 Spaanse en 28 andere Europese steden geprotesteerd tegen de jacht met honden. CAS International en AnimaNaturalis deden mee in meerdere steden: Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Alicante, Palma de Mallorca en Zaragoza. Sinds september 2023 heeft Spanje voor het eerst een nationale dierenwelzijnswet. Helaas vallen jachthonden niet onder bescherming van deze wet.

einde van jacht

CAS protesteert voor einde van jacht met honden in Spanje | Foto: CAS/AnimaNaturalis

Protest tegen de jacht

De protesten in Spanje werden georganiseerd door het platform Plataforma No a la Caza. De gekozen datum van 4 februari is zeker geen toeval: begin februari markeert het einde van het jachtseizoen in Spanje. Dan worden meer dan 50.000 hazewindhonden (galgo’s), podenco’s en andere jachthonden massaal gedumpt en/of gedood wanneer ze niet langer geschikt zijn voor de jacht. Spaanse wetgeving beschermt deze honden nauwelijks. Jachthonden zijn zelfs niet opgenomen in de nieuwe Spaanse dierenbeschermingswet na druk van de jachtsector.

Protest in Alicante | Foto: CAS/AnimaNaturalis

50.000 jachthonden afgedankt

Februari is de maand dat Spaanse jachthonden massaal worden afgedankt door jagers. Ze worden overreden, opgehangen aan bomen, in putten gegooid; de fortuinlijke honden worden in de steek gelaten en komen terecht in de opvangcentra. Deze stromen vol met in de steek gelaten honden. Een klein deel van de jagers brengt zelf hun jachthonden naar het asiel.

CAS en AnimaNaturalis werken al jaren samen om het welzijn van deze honden te verbeteren. Zo doen we onderzoek en lobbyen bij de regering voor de bescherming van jachthonden door de wet. In 2022 deden we onderzoek naar kennels bij jagers op 29 verschillende locaties. We troffen jachthonden aan die in hun eigen uitwerpselen zaten en afhankelijk waren van vervuild water in hun drinkbakken. Volgens de dierenartsen die aan ons onderzoek meededen vertoonden de honden gedrag dat het gevolg is van langdurige gevangenschap. Ook beperkten kettingen dieren in hun beweging en vertoonden zij tekenen van slechte gezondheid zoals kreupelheid.

In 2023 deden we onderzoek naar de monterías, waarbij groepen honden grote dieren zoals zwijnen en herten opjagen, aanvallen en doden. Deze activiteit is in de meeste Europese landen verboden. Ons onderzoek toont zwaargewonde honden, steekpartijen, dieren die in doodstrijd verkeren, jagers die de wonden van hun honden hechten zonder veterinair toezicht, en zelfs het gebruik van illegale medicatie. Lees hier meer over het onderzoek:

Onderzoek toont wreedheden in Spaanse jacht met honden

We vragen om een einde van de misstanden in de jachtsector. Teken onze petitie!

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.