• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / CAS is jarig en bestaat 30 jaar!

CAS is jarig en bestaat 30 jaar!

07-06-2023

Op zondag 11 juni bestaat CAS 30 jaar! En wat is er veel gebeurd in die afgelopen 30 jaar. We hebben veel successen behaald en hebben gezien hoe de stierenvechtsector steeds minder steun krijgt vanuit de samenleving en de politiek. Ondertussen is de meerderheid van de bevolking in alle stierenvechtlanden tegen het stierenvechten.

Ruth, één van onze adoptiekoeien | Foto: Santuario Vegan

In 1993 werd CAS opgericht nadat dierenbeschermers in Spanje hierom vroegen: er gingen in die tijd veel Nederlandse toeristen naar de stierengevechten en de dierenbeschermers wilden dat een halt toeroepen. Toen boden reisorganisaties nog standaard excursies naar het stierenvechten in hun reispakketten aan. Na de oprichting van CAS werd het informeren van reisaanbieders één van de hoofddoelen en dit werd met veel succes behaald: reisorganisaties haalden massaal het stierenvechten uit hun reispakketten. Ook het informeren van toeristen was een belangrijke activiteit. CAS stond toen onder andere met banners en spandoeken op Schiphol.

Toeristen informeren over het stierenvechten op Schiphol in de zomer van 1996 © CAS

Hierna verlegde CAS de focus naar politieke lobby en het Internationale Netwerk tegen het Stierenvechten. We zijn medeoprichter en ook coördinator van dit uit meer dan 100 organisaties bestaande netwerk. Het Netwerk is erg belangrijk in onze strijd tegen het stierenvechten: we hebben namelijk een gezamenlijke strategie en campagnes en kunnen een krachtige vuist maken tegenover de stierenvechtlobby. Naast het stierenvechten en de stierenfeesten, hebben we onze focus verder uitgebreid naar de traditionele jacht met honden in Spanje.

Internationale Summit tegen het stierenvechten in Parijs, november 2019 © CAS

Successen

Met onze zusterorganisaties hebben we in die 30 jaar veel successen behaald. Hieronder de belangrijkste successen:
– Sinds 2012 worden er geen stierengevechten meer gehouden in de Spaanse deelstaat Catalonië.
– Vijf Mexicaanse deelstaten besloten het stierenvechten te verbieden.
– Het Comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties verzocht Colombia, Ecuador, Frankrijk, Mexico, Portugal, Peru en Spanje om kinderen weg te houden van het geweld van het stierenvechten.
– Ecuador verbood de toegang van minderjarigen tot stierenvechten.
– Het wrede jaarlijkse evenement Toro de la Vega in Tordesillas werd gestopt dankzij jarenlang intensief strijden.
– Het Mexicaanse Constitutionele Hof verklaarde dat het stierenvechten geen cultureel erfgoed is.
– Volgens opiniepeilingen en statistieken stijgt het aantal mensen dat tegen het stierenvechten is jaarlijks in alle stierenvechtlanden.
– Steeds minder bedrijven en nagenoeg ook geen reisorganisaties sponsoren en promoten het stierenvechten.
– Er worden ieder jaar minder stierengevechten gehouden in de stierenvechtlanden.

Deze successen konden we alleen behalen dankzij de aanhoudende steun van onze donateurs en giftgevers. Heel veel dank hiervoor! Na 30 jaar CAS kunnen we bovendien stellen dat de stierenvechtsector enorme klappen te verwerken heeft gehad. Daarnaast is het aantal stierengevechten dramatisch gedaald sinds onze oprichting. En wij gaan door, tot geen enkele stier meer een gruwelijke dood sterft in de arena of bij een stierenfeest.

Stierenknuffel

Tot slot, ter ere van ons 30-jarig bestaan, krijgt u nu een stierenknuffel cadeau bij een vast donateurschap van minimaal 25 euro per jaar.

Ook krijgt u een stierenknuffel cadeau als u een nieuwe donateur voor ons werft voor minstens 25 euro per jaar. De nieuwe donateur krijg ook een stierenknuffel. Belangrijk hierbij is dat de nieuwe donateur in het opmerkingenveld uw naam, achternaam en woonplaats vermeldt.

Klik hier om donateur te worden!