• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / CAS gaat ook galgo’s beschermen

CAS gaat ook galgo’s beschermen

01-02-2021
Galgo's

© Pixabay

Vanuit CAS hebben we heel bijzonder nieuws met jullie te delen! We gaan ons werkterrein uitbreiden. Onze directeur Marius Kolff legt hieronder precies uit wat deze uitbreiding inhoudt:
Enkele jaren geleden uitte ik al eens mijn wens binnen het bestuur van CAS om het aandachtsveld van onze stichting uit te breiden naar andere culturele evenementen waarbij dieren worden mishandeld. Deze wens werd uitgebreid besproken maar bleek toen nog te vroeg om bij onze organisatie vorm te geven. Het idee stond trouwens al wel in onze statuten. Nu doet zich een kans voor waar we als CAS graag op willen inhaken. Het gaat om de mishandeling van de Spaanse galgo (windhond). Deze lieve, intelligente dieren worden op grote schaal zwaar misbruikt vóór en tijdens een traditionele vorm van jacht, waarna ze worden afgedankt, verlaten, opgehangen aan bomen. Geschat wordt dat er jaarlijks circa 50.000 galgo’s worden misbruikt. De jacht wordt in Spanje als een traditionele praktijk beschouwd, waarbij er ook lokale en landelijke kampioenschappen plaatsvinden. Deze kampioenschappen kunnen wel gezien worden als culturele evenementen.

Er bestaan al vele stichtingen in en buiten Spanje die actief zijn met het opvangen en herplaatsen van de galgo’s. Er zijn echter maar weinig organisaties die zich richten op het beëindigen van deze misstanden door de oorzaak aan te pakken. Dit is waar CAS zich samen met AnimaNaturalis zal gaan bezighouden. Door onderzoek naar de omvang, het onder de aandacht brengen van deze misstanden bij de pers, het grote publiek en daarmee uiteindelijk ook de politiek hopen we – zoals we dat met stierengevechten ook doen – op het beëindigen van de wantoestanden bij de traditionele jacht met galgo’s. U denkt misschien “waarom dan niet meteen ook de jacht?” Dat is, zijn wij bang, nog een brug te ver. Een te grote zaak die wij niet aankunnen. Wel denken we dat met het aantonen van deze gruwelijkheden ook de mening over de jacht een diervriendelijker, als dat al kan, bestaan krijgt. Zo werken we stap voor stap aan een betere wereld. Voor de stieren en nu ook voor de prachtige, intelligente galgo. De stieren blijven onze aandacht houden en CAS blijft strijden tegen de gruwelijkheden die stieren, paarden en koeien worden aangedaan tijdens de stierengevechten of de lokale fiëstas, daar verandert niets aan.

Marius Kolff

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.