• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / CAS filmt wreed feest ‘Stier te Water’ (Bous a la Mar)

CAS filmt wreed feest ‘Stier te Water’ (Bous a la Mar)

27-07-2022

CAS International en AnimaNaturalis hebben recentelijk het stierenfeest ‘Stier te Water’ (Bous a la Mar) gefilmd in Spanje. De afgelopen twee jaar vonden er in het Zuid-Europese land minder stierenfeesten plaats door de coronamaatregelen. Echter, dit jaar keren de stierenfeesten terug zonder beperkingen. We kunnen daarom weer nieuwe beelden maken van dit soort evenementen en ze aan de wereld tonen. Teken de petitie zodat we een einde kunnen maken aan de wrede stierenfeesten.

Bous a la Mar | © CAS International & AnimaNaturalis

Stier te water

In Denia (Valencia) vindt jaarlijks het stierenfeest Bous a la Mar plaats. Bij dit evenement dwingen de deelnemers stieren en koeien in zee te springen. Dit gaat er niet zachtzinnig aan toe, en dat wilden we vastleggen. De dieren worden bruut behandeld. Eenmaal in zee, bindt men de dieren met een touw vast aan een boot om ze vervolgens terug te brengen naar de kade. De deelnemers zitten aan hun hoorns, terwijl de dieren met veel moeite hun kop boven water kunnen houden. Voor de dieren is dit enorm stressvol en angstaanjagend: water voelt instinctief als een dreiging. Daarnaast hebben ze nog nooit met water te maken gehad, wat een onbekend element voor ze is. Het komt voor dat stieren en koeien verdrinken tijdens dit soort evenementen.

© CAS International & AnimaNaturalis

Tussen 9 en 17 juli organiseerde de gemeente Denia Bous a la Mar 16 keer. Uiteindelijk zijn 96 koeien en stieren voor deze stierenfeesten gebruikt. Eerst is er een stierenren, bedoeld om de dieren naar een open arena met toegang tot de zee te brengen. Vanuit hier worden ze door de deelnemers richting het water geleid.

Na Bous a la Mar worden de stieren niet gedood, maar teruggebracht naar de veehouderij. Hier wachten ze tot ze weer ingezet worden voor nieuwe stierenfeesten. Het zijn stieren en koeien die worden verhuurd en die, wanneer ze niet meer inzetbaar zijn, richting slachthuis gaan.

Toro Ensogado

Een ander gruwelijk stierenfeest dat we gedocumenteerd hebben is Toro Ensogado in Teruel. Het is een straatfeest waarbij een touw aan de kop van de stier gebonden is. Het idee is dat de stier door de straten rent terwijl de deelnemers hem opjagen, wat zeer stressvol is voor het dier. Soms duurt dit wel 50 minuten per stier. In Teruel werden deze maand in totaal zes stieren ingezet bij Toro Ensogado.

Toro Ensogado | © CAS International & AnimaNaturalis

CAS International en AnimaNaturalis voeren momenteel het grootste onderzoek ooit naar de misstanden die in verschillende stierenfeesten in Spanje plaatsvinden. Beide organisaties willen dit dierenleed aan het licht brengen, niet alleen in Spanje maar ook daarbuiten. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit soort evenementen met stieren. Jaarlijks vinden zo’n 18.000 stierenfeesten in Spanje plaats.

Subsidies

Dit soort stierenfeesten ontvangt gemeentelijke, regionale en nationale subsidies. Het fokken van de stieren wordt gedeeltelijk gefinancierd met landbouwsubsidies van de Europese Unie. Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten en feesten met stieren terecht komt. 130 miljoen is afkomstig van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie.

Steun onze campagne en teken onze petitie zodat we een einde kunnen maken aan de wrede stierenfeesten in Spanje!

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.