• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / CAS en Piep! undercover in Tordesillas

CAS en Piep! undercover in Tordesillas

26-05-2015
CAS en Piep! undercover in Tordesillas

CAS protesteert in Madrid tegen Toro de la Vega © CAS International

Rompesuelas, de stier die dit jaar ingezet werd tijdens het evenement Toro de la Vega in Tordesillas, Spanje, stierf een gruwelijke dood op 15 september. CAS International was in Tordesillas samen met Karen Soeters, oprichter van PiepVandaag.nl. We hebben samen met Karen undercover beelden gemaakt én binnenkort brengt PiepVandaag.nl een documentaire uit over Toro de la Vega.

We hebben Rompesuelas vlak voor ons gezien, omringd door een massa schreeuwende mannen die hem vooruit dreven richting zijn dood. We zagen hoe onzeker Rompesuelas zich voelde, zijn onbegrip over de gebeurtenissen. Voor ons heel frustrerend om toe te kijken en niets te kunnen doen. Rompesuelas kunnen we niet meer redden, maar zijn dood zullen we inzetten om dit evenement te stoppen.

Tijdens Toro de la Vega wordt een stier afgeslacht door honderden mannen te paard en te voet, die het dier doodsteken met lansen. Dit evenement heeft sinds 2011 de status cultureel erfgoed.

Toro de la Vega 2015 nietig verklaard

We voelen ons nog machtelozer omdat Rompesuelas eigenlijk het toernooi won. Hij rende zo hard dat hij buiten het gebied kwam waar hij met lansen gestoken mag worden: hij kwam terecht in een industriegebied. Volgens het reglement van het toernooi Toro de la Vega had Rompesuelas in leven moeten blijven en zijn vrijheid moeten krijgen. Maar toch werd hij genadeloos op straat met lansen gedood door de lansiers. Gelijk na zijn dood werd Rompesuelas bedekt en weggehaald om te voorkomen dat men de kans kreeg het dode dier te filmen en fotograferen. Tordesillas wil dit verborgen houden voor de rest van de wereld. Uiteindelijk werd het toernooi nietig verklaard omdat de lansiers zich niet gehouden hebben aan het reglement.

Piepvandaag en agressie tegen journalisten

Samen met Karen Soeters hebben we het evenement bijgewoond. Omdat de Spaanse pers ieder jaar aangevallen wordt, hebben we besloten om niet als pers te gaan, en ons zo onopvallend mogelijk te gedragen. Ons is niets overkomen maar veel journalisten zijn dit jaar weer aangevallen. Een journalist van de Spaanse zender Antena 3, één van de populairste zenders in Spanje, kreeg een klap met een lans terwijl hij een interview afnam. Deze beelden zijn in heel Spanje vertoond. Meer journalisten hebben aangegeven dat ze zijn geslagen, bedreigd en dat hun apparatuur is kapotgeslagen. De media spreekt er schande van dat het onmogelijk is om veilig berichtgeving te kunnen doen. Ana Rosa, een bekende presentatrice, zei “dit is geen feest, dit is oorlog”.

Het leven van activisten en pers in gevaar gebracht

Activisten uit Spanje zijn naar Tordesillas gereisd om op een vreedzame manier het evenement Toro de la Vega tegen te houden. Enkelen hebben zich vastgeketend, anderen blokkeerden de weg. De voorzitter van het evenement Toro de la Vega heeft besloten om de stier los te laten terwijl de activisten zich nog op de route van de stier bevonden. Veel pers was op dat moment aanwezig om te berichten over de protesten. Door het loslaten van de stier terwijl het gebied nog niet was vrijgemaakt hebben de autoriteiten het leven van de persjournalisten en de activisten in gevaar gebracht. De activisten gaan een aanklacht indienen tegen de autoriteiten van Tordesillas wegens het creëren van een onveilige situatie.

Meer dan 90.000 mensen protesteren in Madrid

Afgelopen zaterdag vond er een massaprotest in Madrid plaats, waarin meer dan 90.000 mensen meeliepen. CAS International was ook aanwezig bij dit protest. Europarlementariërs Anja Hazekamp (Nederland) en Stefan Eck (Duitsland) hielden een vlammende toespraak die het publiek emotioneerde. Ook zij braken lansen in Madrid, lansen die de speren symboliseren waarmee de Toro de la Vega gedood wordt. Vervolgens liepen Anja Hazekamp en Stefan Eck mee met de 90.000 Spanjaarden. De Puerta del Sol, het bekendste plein van Madrid, was bomvol! Wij vonden het protest zeer indrukwekkend, het aantal deelnemers is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, toen er nog 45.000 mensen meeliepen. Sinds 2007 protesteert CAS jaarlijks tegen Toro de la Vega, en tot vorig jaar hebben we de Campagne Rompe una lanza (breek een lans) financieel ondersteund. Nu organiseert PACMA (de Spaanse dierenpartij) zelfstandig het protest.

Rock in Vega

Verder is er sinds kort een nieuw project waar CAS International aan meewerkt: Rock in Vega. Met dit muziekfestival willen we de inwoners van Tordesillas een alternatief aanbieden voor Toro de la Vega. Het idee is dat er muzikanten optreden in Tordesillas mits het wrede Toro de la Vega niet gehouden wordt. Rock in Vega zou Toro de la Vega moeten vervangen. 200 Spaanse artiesten hebben aangegeven Rock in Vega te steunen en geheel gratis te willen optreden. Via deze video laten ze weten dat ze Rock in Vega steunen.

Helaas konden we niets doen om het leven van Rompe-Suelas te redden. Maar we gaan krachtig door, we werken verder om te voorkomen dat er volgend jaar weer een stier een gruwelijke dood moet sterven in Tordesillas. We willen iedereen bedanken die ons via de sociale media geholpen heeft de petitie te verspreiden om Toro de la Vega tegen te houden. En natuurlijk willen we iedereen bedanken die ons financieel steunt. Door die steun konden we naar Spanje afreizen, meedoen aan het protest en aanwezig zijn in Tordesillas zelf. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws!