• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / CAS en AN filmen vuurstier in Catalonië

CAS en AN filmen vuurstier in Catalonië

03-08-2021
© AnimaNaturalis/CAS International

© AnimaNaturalis/CAS International

CAS International en AnimaNaturalis hebben een wreed vuurfeest met stieren in Catalonië (Spanje) gefilmd. Het evenement vond plaats op 24 juli in de gemeente Camarles (Tarragona). Door de versoepeling van de coronamaatregelen beginnen in Spanje de stierenfeesten weer op gang te komen. We kunnen daarom weer nieuwe beelden maken van dit soort evenementen en ze aan de wereld te tonen. Teken de petitie zodat we een einde kunnen maken aan de wrede stierenfeesten in Catalonië.  

De vuurstier van Camarles is een uiterst wreed evenement, waarbij de hoorns van de stier met een brandbare stof worden bedekt en vervolgens in brand gestoken. Als de stier met ‘brandende hoorns’ is losgelaten wordt hij achternagezeten. Het dier raakt in paniek door het vuur en kan het op geen enkele manier doven. Het brandbare materiaal valt op zijn kop waardoor hij uiteindelijk hier gedeeltelijk door bedekt wordt. Het evenement vindt niet alleen plaats in Camarles maar ook elders in Spanje. In Catalonië en de deelstaat Valencia worden jaarlijks zo’n 2.500 vuurstierfeesten gehouden.

Er vinden in Spanje meer dan 18.000 wrede stierenfeesten plaats per jaar. CAS International en AnimaNaturalis voeren momenteel het grootste onderzoek ooit naar de misstanden die in verschillende stierenfeesten in Spanje plaatsvinden. Beide organisaties willen dit dierenleed aan het licht brengen, niet alleen in Spanje maar ook daarbuiten. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit soort evenementen met stieren die als controversieel beschouwd worden.

Subsidies

Dit soort stierenfeesten ontvangen gemeentelijke, regionale en nationale subsidies. Zo weten we dankzij ons onderzoek dat Catalonië jaarlijks 850.000 euro aan subsidies steekt in wrede stierenfeesten. Het fokken van de stieren wordt gedeeltelijk gefinancierd met landbouwsubsidies van de Europese Unie. Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten en feesten met stieren terechtkomt. 130 miljoen is afkomstig van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie.

De komende maanden zullen we meer resultaten uit ons onderzoek naar buiten brengen. Dit is van groot belang om een einde te kunnen maken aan de stierenfeesten. Maar al deze informatie kunnen we alleen met uw hulp verzamelen. We vragen u daarom ons te helpen met een donatie, zodat we ons onderzoek kunnen afronden. Doneer eenmalig of word donateur.