• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / CAS brengt kinderboek uit

CAS brengt kinderboek uit

02-05-2024

CAS heeft heugelijk nieuws, want samen met AnimaNaturalis hebben we een kinderboek uitgebracht! Het kinderboek genaamd De weg naar huis – Een verhaal over een galgo, een stier, een haas en vriendschap richt zich op drie slachtoffers van de stierenvecht- en jachtsector: een vechtstier, een galgo (Spaanse hazewindhond) en een haas. Het boek is zowel in het Spaans als in het Nederlands uitgebracht.

Kinderboek

Foto: CAS

Galgo Fortunato leeft bij jagers. Op een dag tijdens een jachtpartij gaat hij zijn neus achterna en verdwaalt hij. Gedurende zijn zoektocht naar huis ontmoet hij stier Ramón – die voor stierengevechten is gebruikt – en haas Nando, die zich probeert te verbergen voor jagers. Onderweg vertellen ze elkaar hun levensverhalen en ontstaat er een bijzondere vriendschap…

Foto: CAS

Empathie kinderen

De weg naar huis laat kinderen op een speelse en zachte manier kennis maken met de negatieve impact van het stierenvechten en de jacht op dieren. Het leert kinderen empathie te ontwikkelen richting dieren. De auteur, Francisco Vásquez Neira, woont in Spanje en is werkzaam bij AnimaNaturalis. Hij schreef over het verhaal:

“Door middel van boeiende verhalen en inspirerende personages kunnen kinderen een emotionele band ontwikkelen met de natuurlijke wereld om hen heen. Dergelijke verhalen brengen niet alleen kennis over het belang van zorg voor onze planeet, maar brengen ook fundamentele waarden bij zoals respect, medeleven en verantwoordelijkheid voor de andere wezens waarmee we de wereld delen.

Kinderliteratuur speelt een cruciale rol in de vorming van een empathische houding ten opzichte van dieren en verantwoordelijkheid voor de natuurlijke omgeving. Door kinderen op te voeden via lezen, bereiden we hen voor op de toekomstige maatschappelijke uitdagingen met betrekking tot dieren, natuur en milieu, en worden ze burgers die de zwaksten beschermen in plaats van zich superieur genoeg te voelen om hen te misbruiken.”

Foto: CAS

Eerste lezer kinderboek

Owen, een kind van 7 jaar dat in Nederland woont, is het eerste kind dat het kinderboek heeft gelezen. Vooral het verhaal van Fortunato sprak hem aan, omdat hij samenleeft met twee hazewindhonden, Azai en Roma. Hij kan zich daardoor makkelijker identificeren met de personages uit het verhaal. Hij riep regelmatig “Fortunato lijkt zo op Azai”. Ook stelde hij geregeld vragen over het verhaal, zoals waarom de jagers achter hazen aanzitten en wat een stierengevecht is. Hij vond het een heel mooi einde.

Foto: CAS

Het boek zal zowel in Nederland als Spanje te koop zijn. Ook zal het in Spanje op scholen gratis ingezet worden voor educatieve doeleinden. Koop hier het boek in het Nederlands.

De tekeningen van De weg naar huis zijn gemaakt door Stella de Kort. De redactie van het verhaal werd gedaan door Maite van Gerwen (directeur van CAS), en de eindredactie door Estefania Pampin Zuidmeer (campaigner van CAS). Het kinderboek is mogelijk gemaakt door Stichting Abri voor Dieren.