• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Burgerinitiatief voor intrekking van cultureel erfgoed-status stierenvechten

Burgerinitiatief voor intrekking van cultureel erfgoed-status stierenvechten

11-01-2024

Begin januari hebben verschillende organisaties en andere maatschappelijke vertegenwoordigers een burgerinitiatief geregistreerd bij het Congres van Afgevaardigden in Spanje. Het doel is het intrekken van de wet die het stierenvechten tot cultureel erfgoed verklaart. Door deze wet kan het stierenvechten niet verboden worden in Spanje.

Burgerinitiatief

Burgerinitiatief voor intrekking van cultureel erfgoed-status stierenvechten

Spaanse deelstaten en gemeenten zijn door de status als cultureel erfgoed niet in staat om zelf de inperking van het stierenvechten te reguleren. De huidige wetgeving maakt het dus onmogelijk om wettelijke stappen te nemen richting een verbod op het stierenvechten. In Catalonië en op de Balearen zijn pogingen ondernomen om het stierenvechten in te perken. CAS is betrokken geweest bij het proces in beide gevallen. In Catalonië ging het om een volledig verbod op het stierenvechten; op de Balearen om een gedeeltelijke inperking, waarbij het verwonden en doden van stieren niet mogelijk zou zijn – de zogenaamde stierengevechten zonder bloed. De bestaande wetgeving kon de inperking van het stierenvechten in beide regio’s niet mogelijk maken.

Daarnaast zorgt de huidige wetgeving ervoor dat er meer geld richting de stierenvechtsector gaat in de vorm van subsidies. Bovendien stuurt de wet aan op het promoten van het stierenvechten onder jongeren.

Burgerinitiatief

Het burgerinitiatief is inmiddels geregistreerd. Na goedkeuring door het Congresbureau start een traject waarbij binnen negen maanden 500.000 handtekeningen verzameld moeten worden. Hierna wordt het burgerinitiatief behandeld door het Congres. Alleen mensen met de Spaanse nationaliteit mogen een handtekening op papier zetten om het burgerinitiatief te steunen.

Interesse vanuit samenleving

Het is alweer ruim 10 jaar geleden sinds de Spaanse regering in 2013 het stierenvechten tot cultureel erfgoed verklaarde. Ondanks deze wettelijke bescherming is het jaarlijkse aantal stierengevechten gestaag afgenomen. Volgens data afkomstig van het Spaanse ministerie van Cultuur is het aantal stierengevechten gehalveerd in het laatste decennium (van 2.684 in 2009 naar 1.425 in 2019). Hetzelfde ministerie onderzocht hoeveel mensen naar het stierenvechten en stierenfeesten gaan: in 2018-2019 was dit maar 8 procent van de Spaanse bevolking.

Volgens recente enquêtes is meer dan 50 procent van de Spanjaarden voor het verbieden of inperken van het stierenvechten (SocioMétrica, 2019). Daarnaast wees een studie van Fundación BBVA in 2022 uit dat 8 op de 10 Spanjaarden tegen het gebruik van dieren voor het stierenvechten is.

Stierenvechtvrij

Tot slot, de cultureel erfgoed-status kon een wettelijk verbod op stierengevechten in Catalonië niet voorkomen. Alhoewel ze wettelijk toegestaan zijn, is er geen enkele interesse vanuit de samenleving om ze te organiseren. Catalonië is daarom al 10 jaar stierenvechtvrij. Maite van Gerwen, directeur van CAS:

“Als de status als cultureel erfgoed verdwijnt staat het alle deelstaten vrij het stierenvechten wettelijk te verbieden.”

Houd onze website en socialmediakanalen in de gaten voor meer nieuws over dit burgerinitiatief!

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur