• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Brede steun van wetenschappers en maatschappelijke organisaties voor manifest dierwaardige veehouderij

Brede steun van wetenschappers en maatschappelijke organisaties voor manifest dierwaardige veehouderij

15-05-2023

Vandaag lanceert de Dierencoalitie het manifest voor een dierwaardige veehouderij, gesteund door 40 onafhankelijke wetenschappers van onder andere Wageningen University, Universiteit Utrecht, Maastricht University, supermarkten Ekoplaza en Odin en verschillende maatschappelijke organisaties zoals Urgenda en Foodwatch. Op dit moment wordt er onderhandeld over een dierwaardige veehouderij en hoe deze er uit moet komen te zien. Gezamenlijk pleiten de ondertekenaars van het manifest om het dier centraal te zetten in het landbouwbeleid en om de wetenschappelijke inzichten van dierwaardigheid wettelijk te verankeren.

Foto: Eline Hendriks

Eén van de maatschappelijke wensen voor de veehouderij is dat dieren een goed leven hebben met een positief welzijn. Dat betekent dat de leefomstandigheden van de dieren tegemoet komen aan hun behoeften. In de huidige veehouderij is dat lang nog niet altijd het geval. Het manifest vraagt de minister om de meest recente wetenschappelijke inzichten over wat dierwaardigheid inhoudt, wettelijk te verankeren. Dat deze oproep brede wetenschappelijke en maatschappelijke steun heeft, blijkt uit de ondertekening van prominente wetenschappers uit diverse disciplines, experts en invloedrijke klimaat- en natuurorganisaties. Dr. Franck Meijboom, Hoofd Centre for Sustainable Animal Stewardship, Universiteit Utrecht:

“Bij de erkenning van de intrinsieke waarde van dieren hoort ook de verplichting om alle beschikbare kennis die we hebben in te zetten om het welzijn van dieren in de veehouderij te verbeteren. Het is belangrijk om aan die verplichting concreet invulling te geven in de ontwikkeling van de dierwaardige veehouderij.”

 

Dierwaardige veehouderij

Het manifest is gebaseerd op de zes leidende principes voor een dierwaardige veehouderij: de intrinsieke waarde en integriteit van het dier, goede voeding, een geschikte omgeving, goede gezondheid en de mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen, wat leidt tot een positieve emotionele toestand. Bij wettelijke verankering van de wetenschappelijke inzichten krijgen dieren eindelijk de gelegenheid en ruimte om hun essentiële behoeften te uiten: varkens kunnen wroeten, geiten kunnen klimmen, kalveren mogen bij hun moeder drinken en kippen gaan al scharrelend op zoek naar hun voedsel.

De initiatiefnemers zijn Compassion in World Farming Nederland (CIWF), Eyes on Animals, World Animal Protection (WAP), Varkens in Nood, Dier&Recht, Wakker Dier, CAS International en VIER VOETERS. Deze organisaties binnen de Dierencoalitie werken actief op het onderwerp veehouderij.

Lees hier het manifest!

Onderteken het manifest!