• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Boete voor deelname van kinderen aan festival met vuurstier

Boete voor deelname van kinderen aan festival met vuurstier

21-02-2023

Twee kinderen hebben deelgenomen aan een festival met vuurstieren in de autonome regio Valencia, Spanje. CAS International en AnimaNaturalis deden hier aangifte tegen. Hierdoor kregen de organisatoren van het festival en de ouders van de kinderen een boete opgelegd. Deelname van minderjarigen onder de 16 jaar aan stierenfeesten is namelijk verboden in Valencia.

kinderen

Boete voor deelname van kinderen aan festival met vuurstier | Screenshot video

Het evenement vond plaats in 2022, in de gemeente Náquera. AnimaNaturalis en CAS deden aangifte tegen de gemeente van Náquera, de organisatoren van het festival en de ouders van de minderjarigen. Het gaat om twee kinderen van 9 en 10 jaar oud die, vergezeld door één van hun ouders, meededen aan het in brand steken van de hoorns van de stier.

Fakkel

Tijdens evenementen met vuursturen wordt aan de hoorns brandbaar materiaal bevestigd. Terwijl de deelnemers van het festival de stier onder bedwang hielden, kregen de kinderen een fakkel toegereikt om het brandbare materiaal aan te steken. Zie de tweede tweet hieronder voor beelden van het moment waarop de minderjarigen deelnemen aan het evenement.

Dankzij onze aangifte is er een sanctie opgelegd aan vier personen. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor het toestaan van de deelname van de minderjarigen aan het stierenfeest. Volgens de regelgeving van de autonome regio Comunidad Valenciana valt de boete tussen de 601 en 30.000 euro. In dit geval werd er 6.000 euro boete opgelegd aan de organisatoren van het festival, en 3.000 euro aan iedere ouder van de minderjarigen.

Vanuit CAS en AnimaNaturalis zijn we tevreden met het feit dat er boetes zijn opgelegd. Echter, vinden we dat de hoogte van de boete niet in verhouding staat met de ernst van de overtreding. De kinderen stonden zeer dichtbij de stier, en als deze te vroeg was losgekomen dan was het leven van de kinderen in gevaar geweest.

Subsidies

Dit soort stierenfeesten ontvangen gemeentelijke, regionale en nationale subsidies. Landbouwsubsidies van de Europese Unie financieren gedeeltelijk het fokken van de stieren. Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten en feesten met stieren terecht komt. 130 miljoen is indirect afkomstig van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie.

Steun onze campagne en teken onze petitie zodat we een einde kunnen maken aan de wrede stierenfeesten in Spanje!

Help de stieren en paarden die het slachtoffer zijn van de stierenvechtsector! Doneer eenmalig of word donateur.