• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / 60 dode stieren in Pamplona

60 dode stieren in Pamplona

18-07-2023

De feesten van San Fermin in de Spaanse stad Pamplona zijn voorbij. Dit jaar met 60 dode stieren die op gruwelijke wijze in een stierengevecht zijn gestorven. Acht dagen lang vonden er stierenrennen plaats met telkens zes stieren, die in de avond aan hun einde kwamen. In totaal 48 stieren die de dag begonnen met veel stress, zich voortbewegend door een schreeuwende massa mensen. 48 stieren die ten dode waren opgeschreven.

60 dode stieren in Pamplona © CAS international

Tijdens de feesten van Pamplona vinden er dagelijks stierengevechten plaats. Op de eerste dag vond er een novillada plaats, een stierengevecht met zes jonge stieren. Op de tweede dag een rejoneo, een stierengevecht met volwassen stieren met een stierenvechter te paard. Het paard heeft tijdens de rejoneo een grotere kans om gewond geraakt dan bij het klassieke stierengevecht. Dit komt omdat het paard geen enkele bescherming om zijn lichaam heen draagt. En tussen dag 3 en 10 vonden er iedere avond stierengevechten plaats met de stieren die meededen aan de stierenrennen.

En zij zijn niet de enige dieren die lijden. Denk aan de ossen die iedere ochtend meelopen met de zes stieren. En na iedere stierenren, als de stieren in de arena zijn aangekomen en op stal staan, mogen de feestgangers zich in de arena vermaken met jonge koeien. Dit levert heel veel stress voor de jonge dieren. Iedere ochtend weer.

Europese subsidies

CAS wil het einde van het subsidiëren van het stierenvechten met Europese landbouwsubsidies. In de meeste landen in Europa is het stierenvechten verboden, toch betalen alle Europese burgers hieraan mee. Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten terechtkomt. 130 miljoen zou afkomstig zijn van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie.

Toerisme

Jaarlijks gaan duizenden toeristen uit Spanje, maar ook uit andere landen zoals Nederland, de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, etc. naar Pamplona om deel te nemen aan de stierenrennen. Zo raakte afgelopen week een 58-jarige Nederlander gewond tijdens de stierenrennen van Pamplona. Onze directeur Maite van Gerwen werd door het Algemeen Dagblad (AD) geïnterviewd over de op de horens genomen Nederlander en de stierenrennen van Pamplona. Mogelijk kunt u niet het hele artikel lezen in het AD, maar we delen hier het stuk waar CAS wordt genoemd.

De stieren die tijdens het Spaanse festival door de smalle geplaveide straatjes rennen, worden ’s middags uiteindelijk gedood door de bekende stierenvechters, ook wel matadors genoemd. ,,Ze gaan dus niet weer de wei in. Nee, ze worden op een vréselijke manier doodgemarteld”, zegt Maite van Gerwen, directeur van Stichting Comité Anti Stierenvechten. ,,En dat gebeurt niet alleen in Pamplona, maar in heel Spanje. Er zijn 18.000 stierenfeesten per jaar, terwijl 80 procent van de Spaanse bevolking ertegen is.” Zolang de gevestigde partijen het stierenvechten als cultureel erfgoed blijft zien, gaat er niets vanderen, zegt Van Gerwen. ,,Het wordt tijd dat Europa zich er mee gaat bemoeien.” Hier vindt u het artikel in het AD!

Ook publiceerde SpanjeVandaag ons persbericht over de 18.000 stierenfeesten die jaarlijks in Spanje plaatsvinden. Lees het artikel hier!

Veel buitenlandse toeristen weten niet dat de stieren die meelopen in de stierenrennen gedood zullen worden. CAS vraagt toeristen om niet naar de stierenrennen van Pamplona te gaan en het stierenvechten in stand te houden.

18.000 feesten met dieren

CAS en AnimaNaturalis werken in een gezamenlijke campagne die als doel heeft het beëindigen van de wrede stierenfeesten in Spanje. Momenteel zijn we bezig met het grootste en diepste onderzoek ooit naar de meer dan 18.000 stierenfeesten die per jaar in Spanje plaatsvinden. Steun onze campagne en teken onze petitie zodat we een einde kunnen maken aan de wrede stierenfeesten in Spanje!

Word donateur en steun de paarden en stieren.