• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / 2020: 89% minder stierengevechten in Spanje door corona

2020: 89% minder stierengevechten in Spanje door corona

23-12-2020
2020: 89% minder stierengevechten in Spanje door corona

© Pixabay

Door de uitbraak van het coronavirus werden in Spanje 89 procent minder stierengevechten gehouden dan in 2019. Een grote klap voor de stierenvechtsector, die al grote financiële verliezen te lijden heeft door onze succesvolle campagnes. Samen met onze zusterorganisaties bereikten we dat in de laatste 10 jaar het aantal stierengevechten in Spanje met 63 procent daalde.

Het zou zelfs kunnen dat corona de finale doodsteek zal geven aan de stierenvechtsector. Diverse fokkers van vechtstieren geven aan het financieel niet langer vol te houden en overwegen hun bedrijf om te zetten tot een lucratieve onderneming. En de situatie is niet alleen ernstig in Spanje: ook in alle andere stierenvechtlanden konden de meeste stierengevechten niet doorgaan. In Latijns-Amerika start het stierenvechtseizoen in november/december, en dagelijks ontvangen we berichten van geannuleerde evenementen. Zo is nu al bekend dat de stierenvechtseizoen van de Colombiaanse hoofdstad Bogota niet door zal gaan in 2021. En de wrede stierenfeesten in San José, de hoofdstad van Costa Rica, zijn geannuleerd.

2020 is een bewogen jaar geweest die we niet snel zullen vergeten. Zo werden voor het eerst in 42 jaar geen stierenrennen gehouden in Pamplona. En veel wrede stierenfeesten werden geannuleerd. Dit betekent echter niet dat wij achteruit konden leunen en toekijken. We moesten alert blijven en improviseren. Zo hebben wij, samen met AnimaNaturalis España, een campagne gestart om te voorkomen dat de stierenvechtsector financiële compensaties zou krijgen van de nationale overheid in verband met het moeten afgelasten van stierengevechten. En het is ons gelukt! De bloedige sector kreeg geen compensaties van de centrale overheid. Verder zei de Minister van Cultuur in een interview met de Spaanse pers dat hij de controversiële activiteiten van de stierenvechtsector niet hoeft te promoten.

Helaas werden in 2020 toch enkele stierengevechten gehouden, en daardoor moesten wij onze ogen en oren openhouden om te zien of alles wel volgens de regels verliep. En dat gebeurde niet. Daarom hebben wij, samen met AnimaNaturalis España, een aanklacht ingediend tegen de organisatoren van diverse stierengevechten omdat de coronamaatregelen niet werden opgevolgd: denk aan het niet dragen van mondkapjes, geen 1,5 meter afstand houden, en zelfs het heen en weer werpen van objecten tussen publiek en de stierenvechters in de arena. Hierdoor is de volksgezondheid van Spanje in gevaar gebracht.

In 2021 zullen we alles doen wat in onze macht ligt om de stierenvechtsector verder te verzwakken. Zo zijn we met een diepte-onderzoek bezig om alle subsidies voor stierenfeesten in Spanje bloot te leggen. Dit onderzoek zal ons helpen in onze strijd om die subsidies af te schaffen.

We bevinden ons in een cruciaal moment. Het einde van het stierenvechten is dichterbij dan ooit en zonder uw hulp kunnen we niet verder. Steun onze strijd en word donateur, of doe een donatie.