• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Kinderen in stierengevechten

Kinderen in stierengevechten

Kinderen in stierengevechten

In de meeste stierenvechtlanden is de toegang van kinderen tot stierengevechten toegestaan. Zo mogen kinderen van alle leeftijden in Colombia, Frankrijk, Mexico en Peru een stierengevecht bijwonen. In Spanje en Venezuela mogen minderjarigen ook naar een stierengevecht behalve in een aantal deelstaten: Galicia en de Balearische eilanden in Spanje kennen een leeftijdsgrens van 12 jaar en Aragua, Zulia en Guárico in Venezuela van 18 jaar. In Portugal mogen kinderen vanaf 6 jaar naar een stierengevecht. En in Ecuador mogen alleen volwassenen naar de stierengevechten.

De leeftijdsgrens voor het bijwonen van patroonsfeesten met stieren is per gemeente verschillend. Over het algemeen kunnen kinderen van alle leeftijden aanwezig zijn bij dit soort evenementen.

Het Comité voor de Rechten van het Kind  van de Verenigde Naties heeft Portugal, Colombia, Mexico, Ecuador, Peru, Frankrijk en Spanje gevraagd minderjarigen weg te houden van het geweld van het stierenvechten. Deze landen hebben de Conventie van de Rechten van het kind geratificeerd, waardoor ze verplicht zijn om het verzoek van de Verenigde Naties toe te passen. Niet alle landen geven gehoor aan dit verzoek.

Stierenvechtscholen

Stierenvechtscholen zijn in alle stierenvechtlanden aanwezig. In de stierenvechtscholen leren kinderen de verschillende facetten van het stierenvechten, onder andere hoe ze volgens bepaalde regels moeten vechten. Het oefenen vindt plaats met nepstieren maar soms worden echte stieren gebruikt, afhankelijk van de regels van het land: zo is het in Spanje verboden om stieren te doden onder de 16 jaar, maar bestaat er in Mexico geen leeftijdsgrens.

Psychische effecten

Volgens diverse wetenschappers heeft het bijwonen van een stierengevecht psychische effecten op kinderen. Het kan leiden tot trauma’s, en het verzwakken van het morele oordeel en het empathisch vermogen. Een ander gevolg is dat kinderen gewend raken aan geweld en apathisch kunnen reageren bij gewelddadige gebeurtenissen.

Voorkom dat kinderen blootgesteld worden aan dierenmishandeling. Doneer eenmalig of word donateur.