• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Protest tegen terugkeer stierenfeesten na bijna 10 jaar in San Fernando de Henares

Protest tegen terugkeer stierenfeesten na bijna 10 jaar in San Fernando de Henares

08-06-2022

In de gemeente San Fernando de Henares, nabij de Spaanse hoofdstad Madrid, keerden de wrede stierenfeesten terug na bijna 10 jaar van afwezigheid. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) en AnimaNaturalis protesteerden hiertegen.

San Fernando de Henares © CAS International & AnimaNaturalis

De burgemeester van San Fernando de Henares kondigde dit jaar de terugkeer van stierenrennen en recortadores aan. Bij de stierenrennen rent een groep mensen met de stieren richting de arena, waar ze later gedood worden tijdens een stierengevecht. Recortadores zijn evenementen waarbij men over een stier heen springt. De stieren worden niet gedood, maar het is een stressvol gebeuren voor de dieren.

Sinds 2013 vonden deze festiviteiten niet meer plaats. Ondanks de oppositie van de lokale politieke partijen, worden de stierenfeesten toch weer gehouden. Dit betekent een achteruitgang in deze gemeente als het gaat om het welzijn van dieren. Op 29 mei protesteerden CAS International en AnimaNaturalis tegen de terugkeer van deze wrede evenementen. Meer dan honderd inwoners van San Fernando de Henares deden mee aan ons protest.

18.000 stierenfeesten

Spanje kent meer dan 18.000 stierenfeesten per jaar. Tot kort geleden hoorde San Fernando de Henares tot de gemeenten die met dit dierenleed waren gestopt. Volgens Jaime Posada, coördinator van AnimaNaturalis in Madrid, mist niemand dit soort stierenfeesten. Hij vindt het vreemd dat er publiek geld wordt besteed aan wrede stierenfeesten, in plaats van de basale behoeftes van de samenleving. Sectoren zoals de gezondheidszorg hebben juist meer behoefte aan financiële steun na twee jaar pandemie.

Veehouderijen

De veehouderijen waar vechtstieren worden gefokt, zien het einde van hun inkomsten naderen. De interesse vanuit het publiek in het stierenvechten is sterk gedaald in de afgelopen 10 jaar. Volgens cijfers van het Ministerie van Cultuur van Spanje is het aantal stierengevechten tussen 2007 en 2017 met 58,4 procent gedaald in het land. Daarnaast is maar 9,5 procent van de Spanjaarden naar een stierengevecht gegaan tussen 2014-2015. Hiervan kregen 2 van ieder 10 bezoekers een gratis kaartje. Daarnaast weten we dan in 2018, 90,5 procent van de Spanjaarden geen stierenfeest heeft bezocht. Bij het onderzoek gaf 40 procent aan geen enkele interesse te hebben in evenementen met stieren. Verder kwam naar voren dat 20 procent de regels van het stierengevecht niet te kennen. Om deze reden focust de stierenvechtsector zich nu op de stierenfeesten, om geld te blijven verdienen. Het aantal stierenfeesten daalt, maar lang niet zo sterk als de stierengevechten.

AnimaNaturalis en CAS International werken samen in een campagne tegen de wrede stierenfeesten in Spanje. Momenteel doen we het grootste en diepste onderzoek ooit naar de meer dan 18.000 stierenfeesten die per jaar in Spanje plaatsvinden. We willen het dierenleed dat verborgen plaatsvindt in feesten en tradities in duizenden dorpen aan het licht brengen. Teken onze petitie tegen de wrede stierenfeesten in Spanje: Blood Fiestas.

 Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.

Donateurs ontvangen een gratis code om de documentaire Yo Galgo te bekijken. De documentaire behandelt de problematiek rondom de jacht met de Spaanse galgo.