• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Hooggerechtshof Mexico: stierenvechten geen cultureel erfgoed meer

Hooggerechtshof Mexico: stierenvechten geen cultureel erfgoed meer

21-06-2022

De stierenvechtsector krijgt binnen korte tijd weer een klap te verwerken. Vorige week besloot een rechter om het stierenvechten voor onbepaalde tijd stil te leggen in Mexico-Stad. En nu heeft het hooggerechtshof verklaard dat het stierenvechten en de hanengevechten geen cultureel erfgoed zijn.

© CAS international

Hooggerechtshof

In 2019 verklaarde de staat Nayarit het stierenvechten tot cultureel erfgoed. Onder meer ook hanengevechten, races met paarden en de jaripeo (een soort rodeo) kregen deze status. De Mexicaanse burgerorganisatie Cuenta Conmigo Tepic A.C. was het hier niet mee eens en bracht vervolgens de zaak naar de rechter. Bovendien diende Minister van het hooggerechtshof Alberto Pérez Dayán een project in dat het volgende omvat:

“Elke praktijk waarbij dieren (wezens met gevoel) worden mishandeld, gemarteld en gedood, louter ter ontspanning of vermaak van de mens, komt niet aanmerking voor een gespecialiseerde en versterkte bescherming op basis van culturele rechten. Dergelijke activiteiten waarborgen de door het rechtssysteem erkende rechten en vrijheden niet, maar werken eerder de vernietiging of schending ervan in de hand.”

Meerderheid

Zijn project kreeg door het hooggerechtshof vier stemmen voor en één tegen. Het komt erop neer dat deze praktijken geen culturele uiting kunnen zijn, omdat dieren mishandeld en gedood worden. Daarnaast mogen de staten voortaan de status van cultureel erfgoed niet langer zelf verlenen, omdat het een taak wordt van de centrale regering.

Naast Nayarit hebben de staten Aguascalientes, Guanajuato, Hidalgo, Querétaro, Tlaxcala en Zacatecas het stierenvechten tot cultureel erfgoed verklaard. Het verlenen van een cultureel erfgoed status aan het stierenvechten maakte de weg vrij voor het aanvragen van gemeentelijke of staatssubsidies door de stierenvechtsector. De stierengevechten zijn steeds minder lucratief, waardoor ondernemers gretig gebruik maakten van deze regeling.

CAS International vindt dit een zeer belangrijke stap voor de stieren. Niet alleen zorgt het voor minder inkomsten voor de stierenvechtsector, maar belangrijker nog, het is een erkenning vanuit de Mexicaanse justitie dat het stierenvechten dierenleed is.

Mexico-Stad

Dit is niet de enige rechtszaak tegen het stierenvechten. Vorige week nog schorste een rechter in Mexico-Stad heeft het stierenvechten voor onbepaalde tijd op. Dit gebeurde naar aanleiding van een aanklacht van een Mexicaanse burgervereniging. Deze stelt dat het stierenvechten in strijd is met het recht op een gezonde leefomgeving. Ten slotte zal justitie zich over deze zaak buigen. Tot die tijd zullen er geen stierengevechten plaatsvinden in de Mexicaanse hoofdstad.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.