• Al 25 jaar actief tegen stierenvechten
  • Meer dan 100.000 stieren gered
  • Actief over de hele wereld
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Adopteer een stier / Adopteer Don Jamie

Adopteer Don Jamie

Don Jamie

Don Jamie © Josepha Guillaume

Don Jamie is helaas op 16 september 2020 overleden. Wel kunt u nog andere dieren adopteren. Lees hieronder het bijzondere verhaal van Don Jamie.

Don Jamie heet eigenlijk Don Cubero, hij komt van een bekende ex-stierenvechter en vechtstieren- en paardenfokker Don José Benitez Cubero de Pallarès te Madrid. Jamie was een bekend paard dat gebruikt werd voor de stierengevechten in Portugese stijl in de jaren 90. Zijn ruiter was de rejoneador (stierenvechter te paard) Juan Sanz. Op een gegeven moment begon Jamie uit alle macht tegen zijn stierenvechter te vechten. Hij leek het zat te zijn en er was geen land meer met hem te bezeilen. De stierenvechter dacht met Jamie een buitenritje te maken maar toen gooide Jamie hem zonder pardon van een brug. Vanaf dat moment konden de mannen helemaal niets meer met Jamie en durfden ze hem zelfs niet meer zijn stal uit te halen. Negen maanden lang bleef Jamie opgesloten in zijn stal totdat een Nederlandse dame met de naam Sandra Boddeus hem uit medeleven kocht. Vanaf dat moment stond Jamie op een grote weide van 11 hectare groot om aan te sterken. Maar ook Sandra kon weinig met Jamie en ging ze op zoek naar een tehuis dat met zijn zware psychische problemen kon omgaan. Dat vond Sandra uiteindelijk in België bij Josepha Guillaume op 1 juni 2001.

Begin van herstel
Josepha ving Jamie op en een lange reis van vallen en op staan begon voor hen beiden. Josepha had gelukkig geen ander doel met Jamie dan hem te helpen zijn zware trauma te verwerken. Josepha was opgegroeid met paarden en stond erom bekend dat zij met de moeilijke en onmogelijke paarden wèl overweg kon. Maar wat Jamie betreft moest ze inzien dat ze nog nooit zo’n zwaar geval had meegemaakt. Na enkele jaren lukte het Josepha een diepe vriendschap en vertrouwensband met Jamie te ontwikkelen en, hoewel het moeilijk bleef voor hem, begon Jamie weer vertrouwen te krijgen en – wat vooral belangrijk is – wat plezier in het leven te krijgen. Het werken met Jamie heeft Josepha echter zo veel inzicht en ervaring verschaft dat het er toe heeft bijgedragen dat zij als internationaal paardentrainer en gepubliceerd auteur aan het werk is. Om paardenwelzijn verder te vergroten met de door haar opgedane kennis heeft zij aldus in 2012 een instructeurschool gestart en een stichting ter bevordering van het welzijn van paarden door middel van het uitdragen van oude en nieuwe kennis op basis van een gezonde en vriendelijke manier van omgaan met en trainen van paarden.

Jamie is inmiddels 37 jaar oud. Hij heeft een goedaardige vorm van huid, prostaat- en darmkanker die supplementen behoeft. Hij kan daardoor moeilijk op gewicht blijven en moet enorm veel eten, maar hij heeft verder geen pijn gelukkig. Afgezien daarvan voelt hij zich nog goed en verzint hij nog grappen voor de mensen en paarden om hem heen. Jamie leeft met andere revalidatie- en schoolpaarden bij Equus Universalis. Hij maakt nog vaak contact met paarden die ter revalidatie bij Josepha zijn, die ook zwaar getraumatiseerd zijn en enkel het contact met Jamie alleen al werkt vaak helend voor hen. Je ziet ze dan met de ogen dicht naast elkaar staan, het is echt zeer mooi en sereen om te ervaren.

CAS op bezoek bij Don Jamie, oktober 2017:

Jamie is dan ook nog steeds enorm waardevol en Josepha hoopt dat ze hem nog zeker 10 jaar mag hebben. Zijn onderhoud en dat van de andere revalidatiepaarden is erg duur, naast al het andere werk dat er nog gedaan moet worden om het paardenwelzijn te verbeteren met haar Stichting. Ze komen dan ook handen, uren en middelen te kort. Jamie ondersteunen zou dan ook enorm haar werk vooruit helpen maar ook het werk van CAS International om een einde te maken aan het stierenvechten. Lees de voorwaarden om Don Jamie te adopteren.

Hebt u nog vragen over Don Jamie, neem dan contact met ons op.

Uw gegevens worden bij ons goed beschermd. Derden kunnen niet bij deze informatie. We voldoen hiermee aan de privacywetgeving. Lees hier onze privacyverklaring.