• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Adopteer een stier / Adopteer Don Jamie (1983 – 2020)

Adopteer Don Jamie (1983 – 2020)

Don Jamie

Don Jamie © Josepha Guillaume

Don Jamie is helaas op 16 september 2020 overleden. Lees hieronder het bijzondere verhaal van Don Jamie.

Don Jamie heette eigenlijk Don Cubero. Jamie was een bekend paard dat gebruikt werd voor de stierengevechten in Portugese stijl in de jaren 90. Hij behoorde tot een bekende ex-stierenvechter en vechtstieren- en paardenfokker Don José Benitez Cubero de Pallarès te Madrid.  Zijn ruiter was de rejoneador (stierenvechter te paard) Juan Sanz. Op een gegeven moment begon Jamie uit alle macht tegen zijn stierenvechter te vechten. Hij leek het zat te zijn en er was geen land meer met hem te bezeilen. De stierenvechter dacht met Jamie een buitenritje te maken maar toen gooide Jamie hem zonder pardon van een brug. Vanaf dat moment konden de mannen helemaal niets meer met Jamie en durfden ze hem zelfs niet meer zijn stal uit te halen. Negen maanden lang bleef Jamie opgesloten in zijn stal totdat een Nederlandse dame met de naam Sandra Boddeus hem uit medeleven kocht. Vanaf dat moment stond Jamie op een grote weide van 11 hectare groot om aan te sterken. Maar ook Sandra kon weinig met Jamie en ging ze op zoek naar een tehuis dat met zijn zware psychische problemen kon omgaan. Dat vond Sandra uiteindelijk in België bij Josepha Guillaume op 1 juni 2001.

Begin van herstel
Josepha ving Jamie op en een lange reis van vallen en opstaan begon voor hen beiden. Josepha had gelukkig geen ander doel met Jamie dan hem te helpen zijn zware trauma te verwerken. Josepha was opgegroeid met paarden en stond erom bekend dat zij met de moeilijke en onmogelijke paarden wèl overweg kon. Maar wat Jamie betreft moest ze inzien dat ze nog nooit zo’n zwaar geval had meegemaakt. Na enkele jaren lukte het Josepha een diepe vriendschap en vertrouwensband met Jamie te ontwikkelen en, hoewel het moeilijk bleef voor hem, begon Jamie weer vertrouwen te krijgen. Bovendien er gebeurde iets heel bijzonders: hij begon plezier in het leven te krijgen. Het werken met Jamie heeft Josepha echter zo veel inzicht en ervaring verschaft dat het er toe heeft bijgedragen dat zij als internationaal paardentrainer en gepubliceerd auteur aan het werk is. Om paardenwelzijn verder te vergroten met de door haar opgedane kennis heeft zij aldus in 2012 een instructeurschool gestart en een stichting ter bevordering van het welzijn van paarden door middel van het uitdragen van oude en nieuwe kennis op basis van een gezonde en vriendelijke manier van het trainen van paarden.

Jamie is 37 jaar geworden. Hij overleed op 16 September 2020. De jaren voor zijn dood had hij een goedaardige vorm van huid, prostaat- en darmkanker die supplementen behoefde. Hij kon daardoor moeilijk op gewicht blijven en moest enorm veel eten, maar hij had gelukkig verder geen pijn. Afgezien daarvan voelde hij zich nog goed en verzon hij nog grappen voor de mensen en paarden om hem heen. Jamie leefde met andere revalidatie- en schoolpaarden bij Equus Universalis. Hij maakte nog vaak contact met paarden die ter revalidatie bij Josepha waren, ook zwaar getraumatiseerd en enkel het contact met Jamie alleen al werkte vaak helend voor hen. Je zag ze dan met de ogen dicht naast elkaar staan, het is echt zeer mooi en sereen om te ervaren.

CAS op bezoek bij Don Jamie, oktober 2017: