Stier breekt hoorn tijdens stierenfeest in Spanje
12-07-2024Op zondag 7 juli brak een stier een hoorn tijdens een stierenfeest in Godelleta (Valencia), Spanje. Het dier verloor hierdoor veel bloed. De stier – die aan een touw vastzat – struikelde en viel toen deelnemers van het stierenfeest aan het touw trokken. De gebeurtenis werd gefilmd, wat voor grote commotie zorgde op social media.
Zoals in de video te zien is, is het dier angstig door de drukte en het lawaai om hem heen. Bovendien, willen de mannen die aan het touw van het dier trekken niet dat het bloedende dier gefilmd wordt. Ze schreeuwen tegen de maakster van de video dat ze haar telefoon moet uitzetten. Estefania Pampin Zuidmeer, campaigner van CAS International:
“Gevallen van extreem dierenleed tijdens stierenfeesten worden steeds vaker in de Spaanse media en social media getoond, met veel kritiek tot gevolg. De mannen op de video willen duidelijk voorkomen dat er beelden van de bloedende stier naar buiten komen. Gelukkig heeft de moedige vrouw ervoor gezorgd dat de video op socials te zien is.”
Frank van Eerdenburg, rundvee dierenarts:
“Het breken van een hoorn is uiterst pijnlijk voor een stier. Een hoorn breekt niet zomaar en er zijn vele zenuwen die ernaartoe lopen. De hele situatie is verschrikkelijk en zeer stressvol voor dit dier.”
Bekijk de beelden hieronder. Let op, het zijn schokkende beelden.
On Sunday, July 7, a bull tethered to a rope was released to run through the village streets for human entertainment in Godelleta (Valencia, Spain). During the event, as the bull started to run, young participants yanked the rope, causing the bull to slip and break a horn. 🐂💔… pic.twitter.com/dpsFDnYNQ5
— Animal Save Movement (@animalsavemvmt) July 9, 2024
Uitgeputte dieren
CAS International en AnimaNaturalis deden tussen 2020 en 2023 onderzoek naar de stierenfeesten in Spanje. Het land kent zo’n 18.000 stierenfeesten per jaar. Dankzij het onderzoek weten we dat de organisatoren van de stierenfeesten de stieren en koeien vaak meerdere keren gebruiken. Bovendien beperkt het dierenleed zich niet tot de stierenfeesten zelf. Het transport is ook een uitputtingsslag voor de dieren. Eenmaal aangekomen op hun eindbestemming moeten ze vaak nog uren wachten in de vrachtwagen, zonder water en voedsel. Ze zijn al uitgeput wanneer ze losgelaten worden voor het stierenfeest. Sommige sterven zelfs tijdens het transport.
Tot slot, vanuit CAS International en AnimaNaturalis vragen we om het einde van de stierenfeesten. Teken onze petitie!
Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.