Reportage: Wat gebeurt er met de stier na het stierengevecht?
11-09-2024CAS International en AnimaNaturalis hebben een nieuwe reportage uitgebracht met beelden die gemaakt zijn direct na het stierengevecht. Wat gebeurt er dan met de stieren? We maakten de beelden tijdens de Aste Nagusia-festiviteiten in de arena Vista Alegre in Bilbao, Spanje.
Als het stierengevecht voorbij is, worden de stieren door paarden weggesleept naar de achterkant van de arena. Hier verdwijnen ze uit het zicht van het publiek. In theorie zou de stier in deze fase al dood moeten zijn, maar de praktijk wijst vaak anders uit: de stier is soms nog bij bewustzijn. Met deze beelden willen we zichtbaar maken wat er achter de schermen met de stieren gebeurt na een stierengevecht. Een slager neemt het lichaam van het dier onder handen: hij snijdt het in stukken en haalt de organen eruit. Bekijk de reportage hier (LET OP: de beelden kunnen als schokkend ervaren worden):
🔴 NEW REPORTAGE | What the public does not see, what happens once the applause stops and the stands are empty, is the true face of bullfighting.
🎬 Aste Nagusia 2024. Bilbao, Spain.
We show you the reality they don’t want you to see 👇 pic.twitter.com/RCmE4RsiT6
— CAS International (@CAS_Int) September 10, 2024
Reportage Aste Nagusia
Voor de reportage filmden we in Bilbao, tijdens de Aste Nagusia-festiviteiten. Het is opvallend dat de stierenvechtarena voor minder dan de helft gevuld was met publiek. En dit beeld zien we jarenlang. Het aantal stierengevechten in Spanje is de afgelopen tien jaar drastisch gedaald en Bilbao is geen uitzondering.
Onze reportage doet ook het debat herleven over de toekomst van de Vista Alegre stierenvechtarena. Deze locatie van meer dan tweeduizend vierkante meter kan worden omgetoverd tot een plek die echt voldoet aan de behoeften en wensen van de bevolking van Bilbao. De mogelijkheden zijn talrijk: van een cultureel centrum waar mensen kunnen genieten van theater en muziek tot een plek voor sportactiviteiten. In ieder geval een plek waar geen ruimte is voor dierenmishandeling.
Desinteresse in stierenvechten
En de desinteresse voor het stierenvechten groeit niet alleen in Bilbao, maar ook in de rest van Spanje. Het aantal stierengevechten daalde met 63 procent sinds 2007. Volgens recente enquêtes is meer dan 50 procent van de Spanjaarden voor het verbieden of inperken van het stierenvechten (SocioMétrica, 2019). Daarnaast wees een studie van Fundación BBVA in 2022 uit dat 8 op de 10 Spanjaarden tegen het gebruik van dieren voor het stierenvechten is. En een recent onderzoek, uitgevoerd door Ipsos I&O Public voor CAS International, laat zien dat stierengevechten in Spanje, Frankrijk en Portugal worden afgewezen. 77% van de respondenten vindt dat het stierenvechten dieren te veel leed toebrengt en 58% vindt dat het verboden moet worden.
Meerderheid mensen in Europese stierenvechtlanden tegen de wrede traditie
#NoEsMiCultura
Spaanse organisaties zijn sinds begin dit jaar bezig met het verzamelen van handtekeningen voor het burgerinitiatief #NoEsMiCultura. Er moeten vóór februari 2025 500.000 handtekeningen worden verzameld om de wettelijke bescherming van het stierenvechten op te heffen, door het intrekken van Wet 18/2013, die het stierenvechten tot cultureel erfgoed van Spanje verklaart. Hierdoor krijgen de regionale en lokale overheden weer eigen bevoegdheden op het gebied van cultuur en entertainment. CAS International steunt het burgerinitiatief.
Help de stieren en paarden! Doneer eenmalig of word donateur.