• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Protesten tegen stierenleed tijdens Hogueras festiviteiten in Alicante

Protesten tegen stierenleed tijdens Hogueras festiviteiten in Alicante

27-06-2024

Op 14 en 16 juni hielden CAS International en AnimaNaturalis twee protesten tegen stierenvechten tijdens de Hogueras festiviteiten in de Spaanse stad Alicante. Op 14 juni was er een protest tegen de terugkeer van ‘toro embolado’ en 16 juni tegen stierenvechten tijdens het feest ’Las Hogueras de San Juan’.

Protest Alicante

Protest tegen toro embolado in Alicante | Foto: CAS/AnimaNaturalis

Protest tegen ‘toro embolado’

Op 14 juni demonstreerden we voor de arena van Alicante tegen de herintroductie van het stierenvechtspektakel ‘toro embolado’. Dit was op 15 juni gepland als onderdeel van Feria de Hogueras in de stad, dat ter ere van Sint Jan wordt gehouden. Tijdens ‘toro embolado’, worden er vuurballen op de horens van een stier aangestoken. Deze traditie komt al meer dan een eeuw niet meer voor in de stad Alicante. Het veroorzaakt ernstig lijden bij de stieren, waaronder desoriëntatie, extreme stress en kans op hartfalen. Coördinator van AnimaNaturalis in Alicante, Eliana Guerreño zegt:

“Het besluit van de lokale overheid om vuurballen op de horens van een stier aan te steken tijdens Feria de Hogueras is een teken van ongevoeligheid voor dierenwelzijn. We willen subsidies en publieke middelen stopzetten voor elke activiteit waarbij dieren worden mishandeld. Het is onacceptabel dat publieke middelen worden gebruikt om shows te promoten die dieren pijn en stress bezorgen.”

Toro embolado

Toro embolado in Medinaceli 2023 | Foto: CAS/AnimaNaturalis

Minderjarigen

Een regionale wet verbiedt in principe het bijwonen van shows met dierenmishandeling voor minderjarigen. Desondanks stond er op de reclameposter voor het evenement dat de toegang voor kinderen onder de tien jaar gratis is.

Protest tegen stierenvechten

Op 16 juni hielden we daarnaast nog een protest voor Plaza de Toros, de arena, in Alicante. Hierbij waren tientallen activisten en burgers aanwezig om hun stem te laten horen tegen het stierenvechten tijdens de Hogueras festiviteiten ter ere van Sint Jan.

Het Hogueras festival is het meest traditionele feest van Alicante en staat bekend om het vullen van de stad met kleur en vreugde. Directeur van CAS International, Maite van Gerwen zegt:

“Een feest dat in het teken staat van vreugde zou natuurlijk helemaal geen plek moeten zijn voor wreed vermaak met dieren. We hopen dat de autoriteiten van Alicante dit ook in zullen zien en ervoor kiezen om in de toekomst geen stierengevechten meer te organiseren.”

Protest in Alicante

Protest tegen stierenvechten in Alicante | Foto: CAS/AnimaNaturalis

#NoEsMiCultura

AnimaNaturalis is samen met veel andere maatschappelijke organisaties sinds begin dit jaar bezig met het verzamelen van handtekeningen voor het burgerinitiatief #NoEsMiCultura. Er moeten in 9 maanden tijd 500.000 handtekeningen worden verzameld om de wettelijke bescherming van het stierenvechten op te heffen. Dit kan door het intrekken van Wet 18/2013, die het stierenvechten tot cultureel erfgoed van Spanje verklaart. Hierdoor krijgen de regionale en lokale overheden weer eigen bevoegdheden op het gebied van cultuur en entertainment.

Groen licht voor start burgerinitiatief tegen cultureel erfgoed-status stierenvechten

Meerderheid tegen stierenvechten

Uit cijfers van het Spaanse Ministerie van Cultuur blijkt dat het aantal stierengevechten in arena’s in tien jaar tijd is gehalveerd. Van 2684 in 2009 naar 1425 in 2019. Ook blijkt dat meer dan 50% van de Spanjaarden voorstander is van een verbod of beperking van het stierenvechten. Bijna 8 van de 10 Spanjaarden zijn tegen het gebruik van dieren in stierenvechten.

Een recent onderzoek, uitgevoerd door Ipsos I&O Public voor CAS International, laat zien dat stierengevechten in Spanje, Frankrijk en Portugal worden afgewezen. De resultaten laten zien dat 77% van de respondenten vindt dat het stierenvechten dieren te veel leed toebrengt en 58% vindt dat het verboden moet worden.

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.

Lees meer:

Meerderheid mensen in Europese stierenvechtlanden tegen de wrede traditie