• Al 30 jaar actief tegen stierenvechten
  • Actief in alle stierenvechtlanden
  • 100% afhankelijk van donaties
Nederland Spanje Engels
geredde stieren
Home / Protest in Mexico-Stad tegen illegale stierengevechten

Protest in Mexico-Stad tegen illegale stierengevechten

10-07-2024

Op donderdag 4 juli hebben CAS International, AnimaNaturalis México én andere organisaties van de coalitie México Sin Toreo (México zonder stierenvechten), in Mexico-Stad geprotesteerd tegen de stierengevechten. Die zijn namelijk illegaal in Mexico. Tijdens drie verschillende regeringen zijn de illegale stierengevechten in heel het land toegestaan zonder toezicht en sancties. Met dit protest eisen wij handhaving van de wet.

Illegale stierengevechten

Protest in Mexico- Stad tegen illegale stierengevechten | Foto: CAS International/AnimaNaturalis

Voedselveiligheid

Vandaag de dag is er een vonnis dat aan het ministerie van Landbouw van Mexico (SADER) naleving van de wet beveelt. Echter, het ministerie blijft de stierengevechten toestaan en houdt zich niet aan de wet. Het vonnis werd gedaan door de Vierde Collegiale Rechtbank van Mexico-Stad nadat CAS International en AnimaNaturalis de zaak indienden. Het vonnis is onherroepelijk en verplicht de Mexicaanse dienst voor voedselveiligheid (SENASICA) om te handhaven. Het vlees van de gedode dieren wordt namelijk geconsumeerd.

SENASICA volgt niet de federale wet voor Diergezondheid én de Mexicaanse regels voor dodingsmethodes van gedomesticeerde en wilde dieren. Er bestaan geen uitzonderingen op het slachten van vechtstieren tijdens een stierengevecht. Daarom zijn stierengevechten al 17 jaar illegaal in Mexico. SENASICA zou sancties moeten opleggen wanneer er stierengevechten worden gehouden, maar dat gebeurt niet.

Mexicaanse ministerie van Landbouw moet sancties opleggen bij stierengevechten

Symbolische sluiting

Het protest van México Sin Toreo vond plaats omdat het ministerie van Landbouw weigerde een delegatie van de coalitie te ontvangen. Het werd gehouden tegenover het kantoor van het ministerie van Landbouw. Met gele linten sloten we op symbolische wijze het kantoor van het ministerie, omdat het de illegale dood van stieren tijdens de stierengevechten toestaat.

 

Straffeloosheid en corruptie

Mexico is één van de meest corrupte landen van Latijns-Amerika. Ook qua straffeloosheid scoort het hoog. Zo werd Mexico in 2022 het meest dodelijke land ter wereld voor journalisten. De daders van de moorden worden amper bestraft. Ook wordt het land al jarenlang geteisterd door ontvoeringen en verdwijningen, meestal zonder consequenties voor de daders. Het feit dat er in Mexico al 17 jaar illegale stierengevechten plaatsvinden past bij de hoge mate van straffeloosheid en corruptie in het land.

Mexico Sin Toreo

De coalitie México sin Toreo is gevormd om op te staan tegen de corruptie en straffeloosheid in het land, die de elite van rijke ondernemers die het stierenvechten in stand houdt beschermt. Vanuit deze coalitie zal CAS International blijven strijden zodat de wet gehandhaafd wordt en er geen stierengevechten meer plaatsvinden in Mexico.

illegale stierengevechten

Mexico Sin Toreo, protest in Mexico-Stad | Foto: México Sin Toreo

Help ons zodat we door kunnen gaan met onze impactvolle campagnes! Doneer eenmalig of word donateur.